Presidentti Tarja Halonen on huolissaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion rapistumisesta. Halonen painottaa, ettei vahvemman oikeus voi olla suomalaisen yhteiskunnan pohja. Presidentti kertoo näkemyksistään Palkkatyöläinen-lehden haastattelussa.

– Nyt on nähtävissä, että me itse olemme sitä [pohjoismaista hyvinvointimallia] nakertamassa. Meillä on vähän sellainen mentaliteetti, että meidän lapsille vähän enemmän kuin naapurin. Kulutuskeskeisyys ja yksilön vastuu nousevat yhteisen vastuun edelle. Tällainen poliittinen muutos on nähtävissä, Halonen moittii suomalaista ilmapiiriä haastattelussa, joskin hän toteaa samanlaisen muutoksen olevan eurooppalainen ilmiö.

– Taloudelliseen hyvinvointiin liittyvät asiat olivat paljon merkittävämpiä kuin juhlapuheissa annettiin ymmärtää.

Taloudellinen hyvinvointi on toki sallittua, mutta se pitäisi liittää sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja laajempiin arvoihin, jotta ei tehtäisi vahvemman yhteiskuntia.

Halonen pelkää, että Suomeen on muodostumassa kahden kerroksen yhteiskunta.

– Toiset kiusaantuvat puhuttaessa köyhistä, koska kolmella vartilla menee kuitenkin hyvin. Meillä on myös ihmisiä, jotka sujuvasti perustelevat parannusehdotusten kohdistamista yhteiskunnan hyväosaisille, mutta pelkäävät puhua köyhistä lapsiperheistä ja työssäkäyvistä. Syrjäytymiseen johtavat tunnusmerkit ovat lisääntyneet.

Presidentti on varma, että suomalaiset arvostavat koulutusta, kulttuuria, sosiaali- ja terveyspalveluja jopa niin paljon, että valtaosa turvaisi palvelut, vaikka toisessa vaakakupissa tarjoiltaisiin veronalennuksia.

– Mutta ei meillä kaikki ole huonosti. Meillä on hyvä pohja, jolle rakentaa. Repeilyä on järjestelmissä näkyvissä ja nyt meidän on paljon vakavammin käytävä käsiksi niiden korjaamiseen.