Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tänään virkakautensa ensimmäisen uudenvuodenpuheen, jossa oli paikoin tiukka sävy. Se nosti tuoreeltaan tuntemuksia muun muun muassa Puheenvuoro-blogipalvelussa.

Presidentti Niinistö valisti kansalaisia työnteon tärkeydestä.

- Kaikki työ on arvokasta, ja arvokasta on myös työn tavoittelu. Sen sijaan vaikeaa on ymmärtää sitä ajattelua, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän, hän sanoi puheessaan, joika löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Uudissanaan oleskeluyhteiskunta kiinnitti huomiota kokoomuslainen bloggaaja Ossi Mäntylahti.

- Termi "oleskeluyhteiskunta" on kerrassaan mahtava. Jos se ei nouse poliittiseen dialogiin, jotain on tehty väärin, Mäntylahti kirjoittaa blogissaan.

Niinistön puheeseen on suhtauduttu myös kriittisesti. Filosofian tohtori J. Sakari Hankamäki on kääntänyt hänen lauseitaan koko joukon oman näkemyksensä mukaisesti "suomeksi".

Esimerkiksi ”Kolmas sektori joutuu yhä pidemmälle sinne, missä yhteiskunnan tulisi olla.” tarkoittaa Hankamäen blogikirjoituksen mukaan "Leipäjonot pitenevät samalla kun valtion kassa tyhjenee".