Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut puheessaan eräänlaiset rajaviivat maahanmuuttokeskusteluun, joka on jälleen käynnistynyt Turun joukkopuukotusten jälkeen. Presidentti linjaa, että rajojen sulkeminen ei ole realistinen vaihtoehto.

– Maahantulo ei ole päättymässä. Edessämme on vaikea keskustelu: Miten ylläpitää humaania yhteisöämme samalla vaarantamatta sitä? Tämä keskustelu on syytä käydä perinpohjaisesti, presidentti sanoo.

Hän korosti suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa, että Suomea sitovat kansainväliset sopimukset pakolaisista ja turvapaikanhakijoista ”ja niitä noudatamme”. Samoin sitova on kotimainen oikeusjärjestys, presidentti jatkoi.

– On siis syytä tehdä selväksi: Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse. Palaaminen rajatarkastuksiin lännessä ei estä turvapaikanhakijan maahanpääsyä; ei estänyt itärajallakaan pari vuotta sitten, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan on luonnollista, että ”maahanmuutto, tänne tulo, liittyy väistämättä ja oleellisesti tähän keskusteluun”.

– Mielipiteet ovat jyrkästi eroavia. Ehdotetaan rajojen sulkemista tai toisaalta vastustetaan pakkopalautuksia. Monet taas eivät näe asiaa näin yksiselitteisenä. Ne monet ovat tässä oikeassa, presidentti arvioi.

Niinistö jatkoi todeten, että turvapaikkaa haetaan myös vailla perusteita ja siksi oikeus määrää laittomasti maassa olevia palautettavaksi.

– Oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme, presidentti sanoo.

Turun puukotuksista epäillään marokkolaista 18-vuotiasta miestä, joka saapui Suomeen turvapaikanhakijana. Samoin osallisuudesta tekoihin epäillään neljää marokkolaista miestä.

LUE MYÖS:

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Suojelupoliisi vahvistaa saaneensa ”yksittäisen vihjeen” Turun epäillystä

Turkulaisyritys pysäyttää työt protestina hallitukselle: ”Turvapaikkapolitiikka on epäonnistunut”

Kansanedustaja: ”Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa – turvapaikkaprosessia muutettava”

Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”

Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

Eversti hoputtaa uutta tiedustelulakia: ”Ihmettelen, jos joku vielä kiistää kiireellisyyden”