Presidentti Sauli Niinistö avautui illalla tunnelmistaan suuren huippukokouksen jälkeen. Hän kirjoitti Facebookissa olevansa suuresti helpottunut.

Niinistö esitti tiistaina illalla kunnioittavat kiitoksensa tuhansille ihmisillä, jotka suoriutuivat jättiurakasta tiukassa aikataulussa. Hän kiitti Helsinkiä avoimuudesta ja aurinkoisuudesta huolimatta siitä, että vaivaa ja harmia aiheutui monille.

–Tästä ruljanssista selvittiin. Ja selvittiin, koska suomalaiset ottavat vastuuta, ovat luotettavia, Niinistö kirjoitti.

Niinistö kertoi saaneensa apua useista mielenosoituksista, joita Helsingissä kokouksen aikaan järjestettiin.

–Moni mielenosoitus perustui hienoon ideaan: ollaankin puolesta, hyvien asioiden puolesta. Minulle oli siitä paljon apua, ei tarvinnut osoittaa vieraita sormella vaan riitti, kun viittasi mielenosoituksiin ja kertasi niissä esillä olleet hyvät asiat. Ja siihen lopuksi viaton pohdiskelu, että taitaakin Suomi juuri niiden vuoksi olla vakain, vapain ja onnellisin maa. Perille meni, ilmeistä näki, Niinistö sanoi Facebookissa.

Niinistö avautui kirjoituksessaan paineista, joita hänen niskaansa kasautui monista yhteydenotoista.

–Ennen tapaamista oli paljon esillä uhkakuvia tai suoranaisia pelkoja negatiivisista tuloksista, itse asiassa enemmän kuin toiveita hyvistä saavutuksista. Tästä johtuen sain useita viestejä ja vetoomuksia torjua uhkaa ja nostaa esiin transatlanttista ja eurooppalaista kokonaisturvallisuutta tai erikseen Ukrainan, Itämeren, Baltian ja Suomen turvallisuuskysymyksiä taikka sitten korostaa sääntömääräistä maailmanjärjestystä, ihmisoikeuksia ja vapauksia, hän kirjoitti.

–Korviini jäi soimaan erityisesti erään amerikkalaissenaattorin sanat: ”Olet viimeinen päämies joka puhuu presidentti Trumpille ennen hänen Putin-tapaamistaan. It’s on You.”

Niinistön mielestä uhkakuvat jäivät lopulta toteutumatta, mikä oli suuri helpotus.

–Muutoin tapahtuman anti oli selkeä. Keskusteluyhteys on luotu ja keskustelun aiheita lähdetään työstämään. Asevalvonta ja aseriisunta sekä strateginen vakaus olivat eniten toiveita herättäviä kokonaisuuksia.

Niinistö leikattiin heti huippukokouksen jälkeen eilen tiistaina. Lue lisää: Sauli Niinistölle tehtiin pieni leikkaus

–Ihan tuolla alun helpotuksen tunteella en tästä tosin selvinnyt. Tänä aamuna leikkaussalin heräämössä eiliset vielä päässäni jatkuivat, toivottavasti en puhellut isoon ääneen, ainakaan salaisuuksia.