Presidentti Sauli Niinistö toppuuttelee intoa, joka virisi eilen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien mahdollisesta tapaamisesta Suomen maaperällä. Niinistö sanoi yhä käynnissä olevassa tiedotustilaisuudessaan, että G20-maiden tapaaminen heinäkuussa lienee kuitenkin ensimmäinen tapaaminen presidenttien välillä.

– Se lienee näillä näkymin niitä ensimmäisiä presidenttien Trump ja Putin tapaamisia, Niininstö sanoi.

Niinistö sanoi puhuneensa vain ja ainoastaan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuteen liittyvästä huippukokouksesta, joka voitaisiin järjestää vasta, kun siihen on tarjolla käsiteltäviä aiheita. Huippukokous olisi Niinistön mukaan joka tapauksessa ajallisesti kaukana.

–Se, että kokoontuminen voisi tapahtua jotenkin tähän hätään, on ihan mahdoton ajatus, enkä ole koskaan sellaista esittänytkään.

Niinistö korosti, että eilen puhuttiin pelkästään siitä, että presidentit voisivat tavata toisiaan mahdollisen huippukokouksen yhteydessä. Niinistö sanoi, ettei hänellä tietenkään ole mitään sitäkään vastaan, että kaksi presidenttiä tulisi Suomeen ihan vain toisiaan tapaamaan mutta, tällaisesta ei ollut ainakaan Niinistön puheissa eilen kyse.

Presidenttien tapaaminen nousi esiin Niinistön ja Putinin torstain tapaamisessa Arkangelissa. Presidentti Sauli Niinistö, Putin sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson osallistuivat torstaina keskustelupaneeliin Venäjän Arkangelin kansainvälisessä arktisessa foorumissa. Paneelin juontaja kysyi Niinistöltä, olisiko tämä innokas kutsumaan sekä presidentti Putinin että Trumpin valtionpäämiesten kokoukseen välittömästi, kun Suomi ottaa haltuun puheenjohtajuuden Arktisessa neuvostossa. Niinistö vastasi, että Suomi olisi mielissään mahdollisuudesta isännöidä tällaista kokousta, mutta huomautti, että suuren kansainvälisen kokouksen järjestämiseen vaaditaan myös jotakin uutta puhuttavaa, mikä vaatii kansainvälisen tilanteen tarkkailua. Putin vastasi, että Suomi olisi sopiva paikka, jos tällainen tapaaminen toteutuu.

Suomi aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajana toukokuussa 2017.

Lue myös:

Presidentti Niinistö huomauttaa: ”Totesin Trumpille, että tällainenkin ajatus Suomella on”

Tapaavatko Trump ja Putin pian Suomessa? – Putin: Suomi sopisi hyvin

Trumpilta shokkikäännös: ”Nyt oikeasti huolestuttaa mihin USA menee”

Nobelisti eduskunnalle: Trump on oikeassa – Obamacare on varoitus Suomelle