Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent

Jatkokaudelle äänestetty tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei usko, että presidentinvaalien tulos kertoisi puolueiden merkityksen vähentymisestä.

Asiaa on pohdittu, koska kokoomustaustainen Niinistö sai äänivyöryn sitoutumattomana valitsijayhdistyksen ehdokkaana ja samaan aikaan perinteisten valtapuolueiden SDP:n ja keskustan ehdokkaat jäivät historiallisen alhaisiin lukuihin . Niinistö ei kuitenkaan näe ”liittymäkohtia, että puolueiden tilanne olisi muuttunut”.

Presidentin mukaan hänen oma ratkaisunsa oli luonteva, koska hän presidenttinä on joka tapauksessa jo jättänyt puolueensa.

– Olisi hassua hypätä takaisin puolueeseen vaalien ajaksi ja sitten jättää se taas, Niinistö sanoi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan uudelleenvalintansa jälkeen.

– Minusta presidentinvaalit ovat oma lukunsa. En usko, että sillä olisi mitään puoluepoliittisia vaikutuksia, hän jatkoi aiheen pohdintaa.

Lue myös: Vaalikonkari: ”Juha Sipilä ja Antti Rinne joutuvat miettimään omaa asemaansa”

Niinistöltä kysyttiin myös, voiko presidentinvaalin ainoan avoimesti Nato-jäsenyyttä ajaneen ehdokkaan eli Nils Torvaldsin (r.) matalasta 1,5 prosentin kannatuksesta vetää johtopäätöksiä suomalaisten Nato-kannatuksen suhteen.

– En usko, että siitä voi tehdä minkäänlaista johtopäätöstä, Niinistö lausui ykskantaan.

Aamun uutisten mukaan Venäjällä on tulkittu vaalituloksen olevan osoitus suomalaisten ”ei”-äänestä Natolle. Niinistölle osoitetun kysymyksen mukaan myös Vladimir Putin olisi iloinnut siitä, että Suomi ei Niinistön johtamana ole liittymässä läntiseen sotilasliittoon.

– En tiedä, iloitsiko hän siitä, vai oliko se joku toimittaja Venäjällä. Ymmärtäisin näin, Niinistö totesi.

Presidentin mukaan asiasta ei ollut mainintaa ainakaan Venäjän valtiojohdolta tulleessa onnittelukirjeessä.

Presidentti Niinistö kertoi palaavansa ”päivärytmiin” pikaisesti, ovathan virkaanastujaiset jo torstaina. Maanantaina hän oli vastaanottanut onnitteluita ja puhunut muun muassa Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon kanssa pitkään puhelimessa.

– Siinä tuli ilmi, että hänet valittiin myös ensimmäisenä ukrainalaisena [presidentinvaalin] ensimmäisellä kierroksella, Niinistö kertoi.

Niinistön kampanjabudjettia jäi käyttämättä. Presidentin mukaan ylimääräiset rahat tullaan lahjoittamaan, mutta lahjoituksen tarkka kohde ei ole tiedossa.

– Ajatuksena on, että ne jollain tavalla nuorten tukemiseen menisivät, hän kertoi.

Lue lisää:

Puhutteleva kuva Sauli Niinistön suosiosta leviää somessa – Tutkija MTV:llä: ”Uskomaton tulos”

Iltalehden ja Uuden Suomen tutkimus Sauli Niinistön äänestäjistä: Taidot ja karisma voiton tärkeimmät syyt

Vaalikonkari: ”Juha Sipilä ja Antti Rinne joutuvat miettimään omaa asemaansa”

Niinistö hurmasi yleisön ja lupasi ”omistautua hommaan”: ”Olen suorastaan liikuttunut tuesta”