Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tuoreessa kirjoituksessaan hänestä laadittuja kirjoja.

Sauli Niinistön mukaan kirjoissa on virheitä ja virhetulkintoja. Niinistön kirjoitti asiasta kanslian verkkosivuilla.

Kuluneella viikolla on ilmestynyt kaksi kirjaa tasavallan presidentin elämästä ja toiminnasta.

–On aivan ymmärrettävää, että kirjoissa ja niiden pohjalta julkisuudessa halutaan arvioida toimintaani. Kummankaan kirjan tekoon en ole osallistunut enkä niihin myötävaikuttanut. Näin ollen on selvää, että niissä esiintyy suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja. Niitä kaikkia on mahdotonta ja tarpeetontakin lähteä julkisesti kommentoimaan, Niinistö kirjoittaa kanslian verkkosivujen mukaan.

Niinistö aiheelliseksi oikaista Into Kustannuksen julkaiseman kirjan pohjalta julkisuuteen laajasti levinnyttä kahta väitettä.

–Ensimmäinen liittyy tapaamiseeni työmarkkinaosapuolten kanssa. Syksyllä 2015 levisi tunnelma, jossa alettiin huolestuttavasti jo puhua seuraavan kevään lakoista. Sain yhteydenoton molemmilta osapuolilta. He toivoivat yhteisen keskustelutilaisuuden järjestämistä. Puhuin asiasta pääministerin kanssa ja hänen myönteisen kantansa myötä kutsuin osapuolet Mäntyniemeen. Päällimmäinen huoleni oli riitainen tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus. Halusin korostaa varsin heikkoa taloustilannettamme, ja kaikki olivat siitä samaa mieltä.

Niinistö huomauttaa, että tilaisuuden on nyt sanottu olleen salainen.

–Salaamista siinä ei kuitenkaan ollut ja toin tilaisuudessa kertomani viestin julki muutamaa viikkoa myöhemmin, Niinistö kirjoittaa.

–Uudenvuodenpuheessani suuntasin sanani suoraan työmarkkinaosapuolille: ”On hyvä, että työmarkkinoiden keskusteluyhteys on edelleen auki. Kannustan teitä löytämään sovintoa. Hyvä ei ole kevättä riidellen kohdata.” Otin puheessa myös suoraan kantaa käynnissä olleeseen talouskeskusteluun: ”Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti, siis työpaikkojen turvaamiseen.” Puheeni ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta.

Into Kustannuksen julkaiseman kirjan pohjalta on lisäksi väitetty, että Niinistö olisi painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen. Lue tarkemmin: Kirja: Sauli Niinistö käskytti Fortumin mukaan Fennovoimaan

–Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan asia on puitu perusteellisesti jo tuoreeltaan vuonna 2015, jolloin hallitusta moitittiin samasta kuin häntä nyt.

Elokuussa 2015 silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn vastasi Niinistön mukaan vasemmistoliiton kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen seuraavasti: ”Hallitus ei ole painostanut Fortum Oyj:tä lähtemään mukaan Fennovoima-hankkeeseen. Valtioneuvoston jäsenet ja Fortum Oyj:n johto ovat käyneet tästä ajankohtaisesta hankkeesta informoivaa keskustelua”, Niinistö siteeraa kirjoituksessaan.

Lue myös:

Kirjaväite presidentti Niinistöstä – Fortum: ”Teimme Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdista”

Uutuuskirja: Näin Sauli Niinistö todella ajattelee Vladimir Putinista – ”Moderni Hannibal”

Sauli Niinistön sanat nousivat esiin – Tutkija: Suomi on sotilaallisesti liittoutunut

”Niinistön näkymätön käsi operoi taustalla koko ajan” – Kirja kertoo kuinka kohuttu Nato-sopimus syntyi

Kokenut diplomaatti jyrkästi eri mieltä presidentti Niinistön väitetyistä kulissipuheista: ”Tosiasiallisia turvatakuita” ei ole

Kirjaväite: Presidentti Niinistö puhuu suljettujen ovien takana Suomen ”tosiasiallisista turvatakuista”