Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi yllättäen lauantaina syntymäpäivähaastattelussaan Fortumin kohuttua vesivoimahanketta Venäjällä. Fortumin mukaan vesivoimayhtiö TGC-1:n suhteen ei ole käynnissä ”mitään konkreettista”.

Fortumin on arvioitu luopuneen pyrkimyksistään kasvattaa omistustaan venäläisessä TGC-1:ssä. Presidentti Niinistö totesi kuitenkin lauantaina Ylen Ykkösaamussa, ettei hän pitäisi ihmeenä, ”vaikka sitä vesivoimakauppaa edelleen yritettäisiin hieroa”. Niinistö oli aiemmin kertonut omasta roolistaan valtio-omisteisen Fortumin ja Venäjän poliittisen johdon välisenä viestinvälittäjänä.

Fortumin viestintäjohtaja Pauliina Vuosio sanoo Uudelle Suomelle, että vesivoima on Fortumille strategisesti tärkeä liiketoiminto, joka vastaa noin kolmannesta energiayhtiön vuosituotannosta.

”Vesivoima on meille strategisesti tärkeä ja kiinnostava, ja totta kai, jos uusia mahdollisuuksia avautuu Euroopassa tai muualla, niin olemme niistä kiinnostuneita. Venäjä ei tässä suhteessa ole mikään poikkeus”, Vuosio muotoilee.

”Mutta tähän nimenomaiseen TGC-1-uudelleenjärjestelyyn liittyen ei ole mitään uutta kerrottavaa. Mitään konkreettista ei ole sen suhteen menossa.”

Fortum omistaa tytäryhtiönsä Fortum Power and Heat Oy:n kautta vähemmistöosuuden, 29,45 prosenttia TGC-1:stä. Onko yhä mahdollista, että Fortumin omistusosuus TGC-1:ssä kasvaisi?

”En lähde sillä spekuloimaan. Tällä hetkellä ei ole mitään käynnissä eikä mitään uutta kerrottavaa.”

Yllättikö presidentin lausunto Fortumissa, Pauliina Vuosio?

”Presidentti kommentoi asioita, joita hän katsoo tärkeiksi kommentoida”, Vuosio sanoo.

”Emme me ylläty tai ole yllättymättä siitä, mitä sidosryhmämme tai päättäjät sanovat.”

Vuosion mukaan Fortum ei ole keskustellut presidentin tai hänen kansliansa kanssa lausunnosta.

LUE LISÄÄ: Sauli Niinistöltä kiinnostava Fortum-kommentti: ”En pitäisi yhtään ihmeenä, vaikka vesivoimakauppaa edelleen yritettäisiin hieroa”

Lue myös:

Presidentti Niinistö vastaa paljastuskirjaan: ”Käsittämätön väite” Fortumista

Kirjaväite presidentti Niinistöstä – Fortum: ”Teimme Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdista”