Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi tänään alustavasti nimetty Laura Huhtasaari aloitti kampanjansa arvostelemalla rajusti Euroopan unionia puolueen tiedotustilaisuudessa. Huhtasaaren mukaan EU-jäsenyys ei ole Suomen etu.

Huhtasaari totesi vakavahenkisen puheensa aluksi, että Suomi on täysivaltainen tasavalta ja presidentti toimii tämän täysivaltaisuuden puolesta. Hän kertoi tekevänsä kaikkensa ”kansallisen suvereniteetin palauttamiseksi”, mikäli tulee valituksi perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi.

– EU on ongelma. Yhä useampi on alkanut ymmärtää, että olemme vastentahtoisesti osa byrokraattista ja kaukaista hallintokoneistoa, Huhtasaari sanoi.

– Suomen kansa ei vuonna 1994 äänestänyt tällaiseen federalistiseen EU:hun liittymisestä.

Paras esimerkki on Huhtasaaren mukaan euro, johon liityttiin ”lakimiesten tempulla ilman kansan ääntä”. Tässä kohtaa Huhtasaari löysi tilaisuuden kritisoida istuvan presidentin poliittista menneisyyttä.

– Ihmisille ilmoitettiin silloisen ministerin Sauli Niinistön suulla, että euroon liityttiin jo äänestyksessä EU-liittymislaista, Huhtasaari sanoi.

– Tämän jälkeen olemme vajonneet yhä tiukemmin osaksi federalistista hanketta, jonka tarkoituksena on riittää maaltamme viimeisetkin suvereeniuden ja kansallisvaltion tunnusmerkit. Eurokriisissä me olemme maksumiehiä ja sellaisen avoimen shekin takaajia, jonka loppusummaa emme vielä edes tiedä, Huhtasaari sanoi äänensävyään tiukentaen.

Maksumiehen roolin lisäksi suomalaisista on Huhtasaaren mukaan jo tullut ”pakkoasutettavan maan kanta-asukkaita” ja tulossa ”muukalaisia omassa maassaan”. Tähän maahanmuuttokritiikkiin liittyen Huhtasaari lisäsi, että Suomen tulee palauttaa rajavalvonta myös länsirajalleen ja lopettaa turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen turvallisista maista kuten länsinaapuri Ruotsista.

Huhtasaari kehui Norjan, Sveitsin ja Islannin toimineen viisaasti jäädessään EU:n ulkopuolelle. Hän ei kuitenkaan suoraan lähtenyt ajamaan kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä.

– EU-jäsenyys ei ole tällä hetkellä Suomen etu. Mutta nyt meidän kannattaa odottaa Brexitin valmistumista ja tehdä tilaa keskustelulle EU-erosta. Koska en aio lähteä häviämään sitä kansanäänestystä, Huhtasaari vastasi lehdistön kysymykseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvasi tiedotustilaisuudessa hänen ja Huhtasaaren arvoja melko yhteneväisiksi.

– Suomen valtio on olemassa ennen kaikkea suojellakseen ja puolustaakseen suomalaisia ja suomalaista elämäntapaa, Halla-aho nosti esimerkin näistä arvoista.

– Pienen kansan pienet varat tulee suunnata omille kansalaisille, Huhtasaari sanoi omassa puheessaan.

Lue myös:

Laura Huhtasaari pyrkii Suomen presidentiksi – näin Halla-aho perusteli sivuun jäämistä

Näkökulma: Halla-aho/Huhtasaari vs. Haavisto? Presidenttikisa toiselle kierrokselle

Lue lisää Laura Huhtasaaren kannanotoista:

Laura Huhtasaari: ”Toivottavasti Trump purkaa Venäjä-pakotteet”

Laura Huhtasaari: ”Ensin Brexit, nyt Trump, sitten EU hajoaa”

Ihmiset eivät ole eläimiä? – Kansanedustaja Huhtasaari avautuu evoluutioväitteistään

Raju purkaus Laura Huhtasaarelle: ”Toivon että sinut erotetaan – häpeä”