Laura Huhtasaari on valittu virallisesti perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi. Huhtasaari totesi linjapuheessaan haluavansa haastaa nykyisen maahanmuuton ja turvapaikkapolitiikan.

Huhtasaari valittiin puolueen viralliseksi ehdokkaaksi puoliltapäivin puoluevaltuuston kokouksessa.

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Huhtasaari asemoi itsensä myös EU-vastaiseksi.

–Haluan päätösvallan takaisin Brysselistä, hän sanoi linjapuheessaan.

EU on hänen mukaansa kyvytön estämään hallitsematonta laajamittaista muuttoliikettä.

–Jostain syystä tämän asian toteaminen ääneen on radikaalia, vaikka ei sen pitäisi olla. Järjettömyyksien kyseenalaistamisen pitäisi kuulua normaaliin politiikkaan. Suomi on meille maailman tärkein maa, Huhtasaari sanoi ja ihmetteli, miksi Suomen pitäisi käydä maahanmuutossa läpi ”sama erämaavaellus kuin Ruotsin”.

Huhtasaari nosti esiin myös vihapuheen. Hän huomautti, että eri mieltä oleminen ei oikeuta vihapuhesyytöksiä.

–Yksi vallankäytön muoto on syyttää vihapuheesta, jotta ei tarvitse argumentoida. Jos sanojen varominen muodostuu yleiseksi tavaksi, sananvapaus on käytännössä mennyttä.

Huhtasaaren mukaan ilman sananvapautta on ”hyvin vaikea pitää kiinni muistakaan vapauksista”. Hän huomauttaa, että hallinto ei voi yrittää estää kansalaisia moittimasta omia toimiaan.

–Juuri nyt Suomessa tarvitaan sananvapautta enemmän kuin pitkään aikaan. Haluan suomalaisille jälleen oikeiden puhua.

Huhtasaari puhui myös EU:n pakollista maahanmuuton taakanjakomekanismia vastaan ja vaati Schengen-järjestelmän lopettamista. Schengen-alueella ei ole matkustusrajoituksia tai rajatarkastuksia.

–Schengen on aikansa elänyt. Schengen pitäisi lopettaa. Jos rajavalvontaa ei ole rajoilla, valvonta lisääntyy rajojen sisällä. Pariisissa on konepistoolimies metroasemalla, Huhtasaari sanoi,

Huhtasaaren mukaan tehokas rajavalvonta ei tarkoita itseensä käpertynyttä Pohjois-Koreaa.

–Rajavalvonta ei tarkoita sulkeutumista. Papereita voi ja pitää pyytää. Henkilöllisyyden tarkistaminen ei tee mistään paikasta itseensä käpertynyttä Pohjois-Koreaa, päinvastoin, Huhtasaari sanoi.

Huhtasaari sanoi haluavansa turvallisen Suomen takaisin. Hän viittasi myös turvapaikanhakijoiden tulvaan, joka kohtasi Suomea etenkin syksyllä 2015. Huhtasaari viittasi tästä aiheutuneisiin suurin kustannuksiin, jotka ovat ”suomalaisten lompakoista pois”.

–Luommeko me turvallisuutta, jos luovumme pala palalta itsenäisyydestämme? Millä tavoin kymmenien tuhansien tuntemattomien henkilöiden maahan päästäminen edistää maamme puolustusta?

–Tehdään mekin osamme. Suomi takaisin, Huhtasaari päätti puheensa.