Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd.) sanoo, että hän olisi tullut toisella tavalla ulos kuin tasavallan presidentti Sauli Niinistö tietovuotouutisen tultua julki viime lauantaina. Haatainen käyttää lausuntoa pohtiessaan sanaa ”yliraflaava”.

Tasavallan presidentti, Puolustusvoimien ylipäällikkö Niinistö tiedotti Helsingin Sanomien lauantaiseen juttuun viitaten heti samana päivänä, että ”korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”.

– Siitä sai sellaisen käsityksen, että nyt on vuodettu ulos sellaista, joka vaarantaa, mutta en ota kantaa, kun en tiedä mitä ne ovat. Mutta sitten myöhemmin on tullut lievempiä kantoja. Tässä on vähän hämmennyksissä siitä, että mitä tietoa ja millaista on päässyt ulkopuolisille ja sitten se kysymys, että onko julkistamisen vuoksi vaarannettu turvallisuutta. Se on kysymys, johon ei pysty vastaamaan. Aina tällaisissa asioissa kannattaa yliraflaavien lausuntojen sijasta pysyä harkitulla linjalla ja todeta, että tällainen vuoto on vakava ja mutta se tutkitaan. Pitää yhtä lailla katsoa se, että me ei voida yli lyödä siinä, että lehdistön vapautta rajoitetaan, Haatainen sanoo Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteishaastattelussa.

Kritisoitte siis presidentti Niinistön lausuntoa?

–Olisin itse todennut, että tätä vuotoa voidaan pitää vakavana, mutta että tämä tutkitaan normaalilla tavalla ja luonut sellaista rauhallisetta otetta tähän asiaan.

Haataisella, kuten muillakin haastajilla on täysi työ yrittää tehdä linjauksissa pesäeroa Niinistöön, joka on gallupeissa kaukana ylhäisessä yksinäisyydessään.

Demariehdokas Haatainen polkee kolmen prosentin maisemissa ja hän on vaarassa flopata alle Paavo Lipposen vuoden 2012 kannatuksen, joka oli 6,7 prosenttia. Jo se oli SDP:lle katastrofitulos, jotain aivan muuta kuin vuosina 2000 ja 2006, jolloin enemmistölle hyvin mieleen ollut Tarja Halonen tuli valituksi.

Haatainen näyttääkin pyrkivän tekemään itsestään ehdokasta, jossa olisi runsaasti elementtejä demareiden suuruuden päivien Halosesta. Vaikka hän on toiminut myös ministerinä pariinkin otteeseen, on ulkopoliittinen kokemus ehdokkaiden joukossa sieltä vähäisestä päästä.

Muun muassa YK-liitossa ja Kirkon ulkomaanavussa vaikuttanut Haatainen puolustautuu tätä näkemystä vastaan.

–Kun Sauli Niinistö oli ensimmäisen kerran ehdokkaana, eipä hänellä ollut edes kansainvälistä harrastuneisuutta kovin paljoa kansalaisjärjestötasolla tai muulla. Sitä hänen osaamistaan epäiltiinkin.

Haatainen on tuonut Ruotsista käsitteen ”feministinen ulkopolitiikka”, mutta mitä se on?

–Feministisen ulkopolitiikan lähtökohta on, että kaikkia alistavia rakenteita pitää pystyä purkamaan ja poistamaan, naisten asemaa vahvistamaan. Naisten osaaminen ja potentiaali on maailman alikäytetyin voimavara ja sitä täytyy vahvistaa. Ruotsi on tehnyt tätä politiikkaa ansiokkaasti, ja Suomen pitäisi tehdä rinnalla mukana tätä, ja nostaa maailmalla nämä asiat esiin, Haatainen sanoo.

Aika lailla presidentti Tarja Halosen näköistä politiikkaa näyttäisi tuo käsite pitävän sisällään. Ehdokkaan puheista kuuluukin arvostus ystäväpiiriinsä kuuluvaa entistä presidenttiä kohtaan.

–Tarja Halonen teki 12 vuoden aikana merkittävän ison työn. Hän osallistui aktiivisesti, puhui kestävästä kehityksestä. Hän lähti eteenpäin viemään sitä työtä, joka Brundtlandin komitean työstä lähti liikkeelle, johon liittyy ympäristö, kestävän kehityksen periaatteet, naisten asema ja rauhan edistäminen. Se että hän on tasavallan presidentin tehtävien jälkeen jatkanut, osoittaa sen, että hänen elämäntyönsä on aitoa ja minä olen samalla linjalla. Tarja Halosen linjalla Suomen pitää jatkaa vahvemmin kuin nyt.

Entinen presidentti oli Haataisen kampanja-avauksessa mukana, mutta muutoin ehdokas ei ole saanut häneltä tai muiltakaan vanhoilta valtademareilta merkittävää vetoapua. Savolaislähtöinen, Helsinkiin kotiutunut ehdokas yrittää valloittaa nuorten demareiden avulla kansalaisten sydämiä esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Ainakin toistaiseksi tulokset ovat olleet siis laihat. Tällä kertaa yritystä on saada ääntä kuuluviin muun muassa arvostelemalla puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) esille tuoman suursotaharjoituksen valmistelua ja johtajuutta tuossa prosessissa. Lisäksi hän sanoo, että olisi pyrkinyt vaikuttamaan niin, ettei Suomi olisi jättäytynyt ydinasekieltosopimuksen ulkopuolelle.

–Minusta tässä on ollut asioita, jotka ovat olleet epämääräisen valmistelun viitan alla, koskien nyt muun muassa tätä ydinasekieltosopimusta, jossa tietysti presidentti ei päätä siitä, mutta Suomi on päättänyt jäädä ulkopuolelle ydinasekieltosopimuksesta eikä mennyt edes neuvotteluihin mukaan toisin kuin esimerkiksi Ruotsi meni. Kyllä presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tämän tyyppisistä asioista pitäisi puhua.

Suhteessa Natoon Haatainen edustaa presidenttiehdokkaiden yleistä linjaa, joka myötäilee kansan enemmistön näkemystä. Kriittisyys ei ole ihan samaa luokkaa kuin SDP:n tunnetun Nato-kriitikon Erkki Tuomiojan, mutta liittoutumattomuus on avainsana.

– Suomen pitää jatkaa liittoutumattomuuslinjalla. Se on ollut kestävä linja. Toisen maailmansodan jälkeen on pystytty elämään liittoutumattomana maana ja en kannata Nato-jäsenyyden hakemista. Mutta samalla sanon myös, että Suomi kaikissa olosuhteissa päättää itse liittoutumisesta tai liittoutumattomuudesta ja mihinkään suuntaan ei pidä pistää lopullisesti ovia kiinni.

Entä jos Ruotsi hakisi Naton jäsenyyttä?

– Se ei ole mikään automaatti, että Suomi seuraisi perässä, mutta kyllähän se keskustelua aiheuttaisi. Jos Ruotsi tekisi tällaisen siirron, se ei varmaan tulisi ihan tyhjästä. Varmaan olisi muuttunut paljon tässä meidän lähiympäristössämme.

Tosiasiassa Haatainen ei usko ”yllätyksiin Ruotsin kohdalla”, eli se siitä spekulaatiosta.

Alma Talent haastattelee kaikki presidenttiehdokkaat:

Matti Vanhanen varoittaa Afrikan kansainvaelluksesta: ”Järjestelmämme oli seota miljoonasta”

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen: ”Ei koskaan Natoon”

Presidenttiehdokas Huhtasaari Natosta eri mieltä kuin pomonsa Halla-aho

Lue myös: ”Avoin aseellinen konflikti Baltiassa, Viro pyytää Suomelta apua...” – Näin presidenttiehdokkaat vastasivat Ylellä