Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori, sdp:n ehdokkaanakin ollut Jukka Kekkonen linjaa, että valtionyhtiöiden johtajien suuriin pallkoihin ”pitää puuttua ja heti”.

”Valtio ei saa alistua selvän epäoikeudenmukaisuuden ja kohtuuttomuuden edessä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Kekkosen ulostulo liittyy perjantaiseen uutiseen, jonka mukaan Postin pääjohtaja Heikki Malinen tienasi viime vuonna 987 764 euroa. Jos summan jakaa 12:lla, Malisen kuukausipalkaksi tulee 82 100 euroa. Postityöntekijän keskipalkka kuukaudessa puolestaan on Oikotien Palkkavertailu-palvelun mukaan noin 2 100 euroa.

Lue tarkemmin: Postin pääjohtaja tienaa 82100 €/kk – Kysyimme, voisiko hän laskea talkoohengessä omaa palkkaansa

Jukka Kekkonen sanoo, että johdon ja työntekijöiden suuret tuloerot ovat suuri yhteiskunnallinen ongelma.

”Erot ovat sekä epärationaalisia että epäoikeudenmukaisia. Suuri yhteiskunnallinen ongelma. Vain idiootin mielestä kyse on kateudesta. Demokraattinen oikeusvaltio rakentuu luottamuksen ja yhteisymmärryksen varaan. Siihen liittyy oikeudenmukaisuus ja kohtuus. Järjettömän suuruinen palkitseminen on todellinen ongelma.”

Asia puhuttaa myös poliitikkoja. Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies kuvailee tilannetta käsittämättömäksi.

”Tämä on käsittämätöntä. Kukaan valtio-omisteisen yhtiön johtaja ei ansaitse tuollaista törkypalkkaa. Ja vielä työntekijöiden palkkoja leikataan! Postinjakelu on surkeassa jamassa nykyään ja siihen pitäisi päinvastoin panostaa. Ihmeellistä meininkiä. Hallituksen on puututtava Postin toimintaan pikaisesti”, hän toteaa Facebookissa.

Hän linjaa päivityksestään syntyneessä keskustelussa, että yksityisessä yrityksessä johtaja saa saada yrityksen omistajilta ”vaikka millaista palkkaa, eikä se kuulu muille”, mutta valtionyhtiössä asia on eri.

”Tässä on kyse valtio-omisteisesta eli veronmaksajien omistamasta yrityksestä, joka toteuttaa laissa säädettyä tehtävää. Aivan keskeistä peruspalvelua. Kaiken lisäksi todella huonosti, kun postinkulku on heikentynyt viime vuosina.”

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) sanoi Demokraatti-lehdelle, että valtion omistaman Postin osingonjakoa ja bonuksia pitäisi mahdollisesti tarkastella.

Lue lisää: Demokraatti: Ministeri Paatero ottaisi Postin palkkiot ”mahdollisesti” tarkasteluun – ”Tilanne on vaikea”

Kohua on kuumentanut se, että Posti ilmoitti torstaina yli 700 työntekijän työsopimusten siirtyvät Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen työsopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan kyseessä on ”työehtoshoppailu”.

”Mikäli työehtosopimus vaihtuu, yksistään taulukkopalkkojen pudotukset tulevat olemaan 400 – 600 euroa. Lisäksi lisien heikentyminen vaikuttaa huomattavasti toimihenkilöiden kokonaisansioiden putoamiseen. Työehtojen heikennys ei koskisi vain palkkaa, mm. lomat, joustovapaat, taukokäytännöt ja edunvalvontaorganisaatio heikkenisivät oleellisesti”, PAU toteaa tiedotteessaan.

Posti perustelee uuteen työehtosopimukseen siirtymistä muun muassa sillä, että sen täytyy siirtyä käyttämään samantasoisia työehtoja kuin muut jakelualan toimijat.

Lue myös:

”30 prosentin leikkaus palkkaan” – Shokki-ilmoitus ajoi Postin työntekijöitä välittömään lakkoon

Ministeri Li Andersson nostaa esiin Posti-pomon 987 764 €:n ansiot – ”Säästökuuri ei voi koskea vain duunareita”

Ex-kansanedustaja hurjistui Postille: ”Johtajan palkka 82 000 €/kk – Järki pitää tulla tähän touhuun nyt!”