Politiikan tutkija, professori Markku Jokisipilä kritisoi kovin sanoin pääministeri Antti Rinteen (sd) retoriikkaa oikeusvaltioperiaatteesta. Voit katsoa Jokisipilän Facebook-kirjoituksen jutun lopusta.

”Oikeasti tämä on melkoinen pannukakku”, Jokisipilä kirjoittaa.

Pääministeri Rinne kertoi sunnuntaina haastattelutunnillaan, että kaikki EU-maat ovat valmiita kytkemään oikeusvaltioperiaatteet EU:n rahoituskehykseen – mukaan lukien Unkari ja Puola, joita on arvosteltu oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisesta. Parhaillaan neuvotellaan EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä eli vuosien 2021–2027 budjetista.

”Päivää myöhemmin Unkarissa Viktor Orbánin tavatessaan Rinne sitten kertoikin, mistä oikeasti on kyse: niiden jäsenvaltioiden rankaisemisesta, jota syyllistyvät väärinkäytöksiin ja korruptioon EU:n tukirahojen käytössä. Kyse on siis EU:n budjetin suojelusta, ei mistään unioninlaajuisesta järjestelmästä oikeusvaltiokehityksen suojaamiseksi”, Jokisipilä kirjoittaa Facebookissa.

”Maanantain keskustelu oli voitto Suomea eurooppalaisessa julkisuudessa useampaan otteeseen reipassanaisesti tölvineelle Orbanille. Unkarin pääministeri totesi, että mekanismi EU-rahojen jäädyttämiseksi niitä väärinkäyttäville jäsenvaltioille on jo olemassa”, Jokisipilä jatkaa.

Europarlamentin neuvottelijana toimiva Petri Sarvamaa (kok) sekä perussuomalaisten suuren valiokunnan jäsenet kritisoivat tuoreeltaan oikeusvaltiomekanismia. Jokisipilän mukaan koko asiaa ei pitäisi edes kutsua oikeusvaltiomekanismiksi. LUE LISÄÄ: