Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen katsoo, että väkivalta- ja seksuaalirikoksista pitäisi määrätä nykykäytäntöä kovemmat tuomiot. Tolvanen ihmettelee Uuden Suomen haastattelussa sitä, että näissä rikoksissa tuomiot usein jäävät jopa alle puoleen rangaistusasteikon antamasta mahdollisuudesta.

- Huumausainerikoksille on sovellettu enimmäisrangaistuksia, Tolvanen vertaa.

- Se on joku perintö tuomitsemisessa, että on otettu tällainen käytäntö [seksuaali- ja väkivaltarikoksissa].

Keskustelu tuomioista käynnistyi Pirkanmaan ihmiskauppatapauksen myötä. Keski-ikäinen mies ja hänen tyttärensä olivat pitäneet nuorta naista vankinaan yli neljän vuoden ajan. Mies tuomittiin kolmeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen. Tytär sai kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden mittaisen tuomion. Rangaistukset on koettu alhaisiksi ja yleisen oikeustajun vastaisiksi.

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani sanoi tänään MTV:n Huomenta Suomessa, että tuomioasteikon ylin kolmannes ”on varattu” huumausainerikoksille ja toisaalta yksi selitys voi olla se, että vankien ylläpito on kallista. Tapanin mielestä henki, terveys ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus ovat perustavanlaatuisia oikeuksia, minkä pitäisi näkyä myös tuomioissa.

Tolvanen myöntää hintanäkökulman, mutta ihmettelee sitä.

-Voi siinä jotain olla taustalla, tällaista puhetta olen kuullut tuomareilta. Ja toisaalta sanotaan, ettei vankila paranna ketään. Ei vankilan ole tarkoituskaan ketään parantaa, vaan ylläpitää yhteiskunnan moraalia. Kyllähän vankien ylläpito on kallista, mutta kyllä yhteiskunnan pitäisi olla valmis maksamaan se hinta. Kysymys on arvovalinnasta, Tolvanen sanoo.

- Ei myöskään ole tuomiolaitoksen asia pohtia vankeuden kustannuksia, vaan se on eduskunnan asia, hän lisää.

Tolvasen mielestä esimerkiksi törkeästä pahoinpitelystä, raiskauksesta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja liikenteessä törkeästä kuolemantuottamuksesta pitäisi määrätä nykyistä kovemmat tuomiot. Ainoa keino muutta nykykäytäntöä on Tolvasen mukaan se, että eduskunta määrää esimerkiksi törkeille tekomuodoille minimirangaistuksen.

- Näissä ei pitäisi olla mahdollista määrätä ehdollista tuomiota. Tästä voisin lähteä liikkeelle. Jos minimituomio on kaksi vuotta, ehdollista ei voisi määrätä ollenkaan, Tolvanen sanoo. Hän toteaa, että törkeän raiskauksen rangaistusasteikossa tämä on toteutunutkin, mutta esimerkiksi lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä minimirangaistus on vuoden tuomio.

- Kyllä törkeissä seksuaalirikoksissa vankilan pitää olla ainoa vaihtoehto, Tolvanen sanoo.