Poliittisen historian professori, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ottaa voimallisesti kantaa raiskaus- ja lääppimiskeskusteluun Suomessa.

Jokisipilä kirjoittaa Turun Sanomissa julkaistussa kolumnissaan, että miehiä on syyllistetty kollektiivisesti. Jokisipilän mielestä ”turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista ja ahdisteluista käyty keskustelu” sai ”absurdin käänteen” vuodenvaihteen jälkeen.

– Kansalaisten oikeutettu huoli turvallisuutensa heikkenemisestä sai väistyä suomalaisten miesten kollektiivisten syyllistämisen tieltä. Suomessa vallitsee kuulemma patriarkaalinen raiskauskulttuuri, jossa huorittelu ja kouriminen ovat maan tapoja ja jossa naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa ei sen arkipäiväisyyden vuoksi oteta vakavasti. Vaarallisimpia paikkoja naisille eivät olekaan keskustan hämyiset sivukadut ja pimeät kaupunkipuistot vaan koti, jossa vaanii olennoista se hirviömäisin eli oma (kantasuomalainen) mies, Jokisipilä kirjoittaa.

– Nyt aikuisten oikeasti haloo naisasia-aktivistit! Käsityksiä maailmasta ei välttämättä kannata muodostaa tuijottamalla sitä verbaaliseen oksennuksen tahrimaa vessanseinää, jota suuri osa verkko”keskusteluista” edustaa. Maailmassa on harvoja maita, jossa sukupuolten tasa-arvo on yhtä pitkällä kuin Suomessa, professori jatkaa.

Naisasialiitto Unioni otti voimakkaasti kantaa poliisin lausuntoihin tammikuussa.

Jokisipilän mielestä ”ei ole rasismia todeta, että naisten aseman suhteen kulttuurinen etäisyys pohjoismaiden ja islamilaisen maailman välillä on valtava.

– Sen verran meillä pitää olla oman kulttuurimme ja historiamme kunnioitusta, ettemme ala pokkuroimaan sivistymättömyyden ja takapajuisuuden edessä, Jokisipilä kirjoittaa.

Lue myös: Kova tylytys professorin sanoista – ”Verbaalista oksennusta”