Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja, rahoituksen professori Timo Rothovius katsoo, että isosalkkuisia eli varakkaita sijoittajia suosiva vakuutuskuorten veroetu pitäisi joko poistaa kokonaan tai mahdollistaa kaikille sijoittajille.

Vakuutuskuorten verokohtelu ja niin sanottu lykkäysetu, joka tarkoittaa verotuksen lähes rajatonta lykkäysmahdollisuutta, oli esillä Ylen MOT-ohjelmassa maanantaina. Vakuutuskuoriin sijoitetun rahan tuottaman voiton verotusta voi lykätä vuosikymmenien päähän, valtiovarainministeriön mukaan vaikkapa 99 vuoden ikään asti.

Rothovius sanoo ohjelmassa, että ”tämä on tavallaan niin kuin veroparatiisi Suomen sisällä” ja vaatii systeemin muuttamista.

Hän selittää Uudelle Suomelle näkevänsä ongelmaksi erityisesti sen, että veroedusta pääsee nauttimaan vain suuren sijoitusvarallisuuden turvin. Finanssitalot ottavat vakuutuskuorituotteistaan isot maksut.

– Kovin pienellä summalla ei pysty niitä [vakuutuskuoria] tekemään järkevästi, ne ovat niin kalliita, Rothovius sanoo US:lle.

– Ongelma on se, että isoa salkkua pystyy kustannustehokkaasti pyörittämään noilla tuotteilla, mutta pieniä salkkuja ei.

Piensijoittajan käytössä on esimerkiksi rahastoja, mutta rahasto-osuuden myynnistä syntyvä voitto menee verolle heti myyntihetkellä. Tämä asettaa heidät ja vakuutuskuorten käyttäjät verotuksellisesti eri asemaan. Vakuutuskuoressa nostettua rahaa kohdellaan ja verotetaan voittona vasta, kun alkuperäinen pääoma on nostettu kokonaan, kertoi Helsingin Sanomat tänään.

– Meillä on suuri osa osakkeenomistajista, jotka maksavat hirveän korkeata veroa ja sitten toinen porukka isoja omistajia, jotka eivät maksa lainkaan veroa. Tämä on mielestäni todella väärin, Rothovius sanoo Ylen MOT:ssa.

Vakuutuskuoriksi lasketaan Ylen mukaan säästöhenkivakuutukset, kapitalisaatiosopimukset sekä eläkevakuutukset, joissa on Suomessa yhteensä noin 26 miljardia euroa sijoitusvarallisuutta.

Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo kohua aiheuttaneessa sidonnaisuusilmoituksessaan, että hänellä on merkittävä rahoitusomaisuus talletettuna sijoitusinstrumentteihin kuten säästöhenkivakuutuksiin sekä kapitalisaatiosopimuksiin. Vakuutuskuorien ansiosta pääministerin sijoituskohteita ja varallisuuden määrää ei tunneta.

”Jos ei poisteta, kaikille pitää sallia sama temppu”

Rothovius tarkentaa Uudelle Suomelle tarkoittavansa, että jos vakuutuskuorten veroetua ei poisteta, se pitäisi sallia kaikille sijoittajille.

– Ei sitä välttämättä tarvitse poistaa, mutta kaikille pitää antaa sama mahdollisuus, päästää samalle viivalle. Pitää tehdä sillä tavalla, että kuka tahansa pystyy tekemään saman tempun ilman näitä palvelutarjoajien kalliita tuotteita.

– Erilaisia tuotteita voi olla, kunhan niitä verotetaan samalla tavalla, Rothovius lisää.

Pienille sijoituksille annettavista veroeduista löytyy esimerkki, pitkäaikaissäästämis- eli PS-tilit, Rothovius toteaa.

Jos entistä useampi hyödyntää tällaisia erilaisia tuotteita tai etuja, luonnollinen seuraus olisi valtion verotulojen vähentyminen. Rothovius uskoo, että tämä puolestaan voisi johtaa verotuksen laskemiseen ”järkevälle tasolle, jolloin tällaisia keinoja ei enää kannattaisi käyttää”.

Rothovius kertoo itse esittäneensä esimerkiksi Viron veromalliin siirtymistä yritys- ja osinkoverotuksessa. Se tarkoittaisi sitä, että yritys maksaisi erilaisen veron tuloksestaan sen mukaan, jaetaanko se ulos vai ei, mutta osingonsaajalla ei olisi enää niin sanottua tuplaverotusta omista voitoistaan. Sen jälkeen kaikille sijoittajille lisättävä kevyt, Rothoviuksen vanhojen laskelmien mukaan jo esimerkiksi kolmen prosentin, vero voisi riittää tuomaan valtiolle nykyistä vastaavat tulot, koska avointen sijoitusten määrä lisääntyisi.

–Silloin vero olisi niin pieni, että kenenkään ei enää kannattaisi kikkailla näillä systeemeillä.

VM: Veroetu ei perusteltu, selvitetään

Valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare kertoo MOT:ssa pitävänsä vakuutuskuorten verokohtelua ongelmallisena. ”Jos sen voiton verotuksen voi lykätä miltei loputtomiin, niin eihän se ole perusteltua verrattuna muiden sijoituskohteiden verotukseen, jossa tuottoa verotetaan silloin kun se syntyy”, hän sanoo. Ministeriö ryhtyy selvittämään asiaa ensi vuonna.

Rothovius pitää epätodennäköisenä, että ministeriö olisi ainakaan poistamassa veroetua kokonaan.

– Kyllä finanssiala sen verran voimakkaasti on lobannut. Se olisi pankeille aika iso tulojen menetys jos noista luovuttaisiin.

Hän arvioi veroedun mahdollisen heikentämisen tarkoittavan varmaankin sitä, että mahdollisuus välttää verotus kokonaan poistuu. Lykkäyskäytäntö kuitenkin säilynee.