Turun yliopiston syöpätutkimuksen professori Jukka Westermarck (vihr.) kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että Suomen pitäisi panostaa lääkekehitykseen.

Westermarckin mielestä Talvivaaran ja Microsoftin tapaukset osoittavat Suomen yksipuolisen elinkeinorakenteen haavoittuvuuden.

– Maailmanlaajuisesti suurimpia kasvualoja on lääkekehitys. Maailmalla myydään yli 40 lääkettä yli miljardilla € vuodessa ja lähes kaikkia näitä myydään tällä voluumilla vuosikausia. Suomessa vastaava esimerkki on alunperin Leiraksen kehittämä Mirena jota Bayer edelleen valmistaa Turussa ja jonka vuosittainen myynti on lähes 800 miljoonaa euroa, Westermarck kirjoittaa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Olisiko nyt aika satsata lääkekehitykseen?

Westermarckin mielestä lääkekehitys voisi olla kansantaloudellisesti merkittävä uusi elinkeino Suomelle. Bloginsa kommentissa professori toteaa, että viime vuosien kehitystä on ollut surullista seurata.

– [Kymmenen vuotta sitten] oli erittäin lupaava vaihe joka katkesi kuin kananlento kun Esko Aho [Suomen itsenäisyyden juhlarahaston] Sitran johtajana päätti lopettaa lääkekehityksen tukemisen ja veti maton alta usealta lupaavalta alkuvaiheen yritykseltä, Westermarck toteaa.

Kauppalehti on kertonut, että Ahon tultua yliasiamieheksi Sitra päätti luopua uusista alkuvaiheen bioteknologiasijoituksista. Aho kommentoi tuolloin Talouselämälle, että bioteknologiaan on kohdistunut liian suuria toiveita, Kauppalehti kertoo.

Westermarckin mukaan lääkekehitys vaatii vuosikymmenten pitkäjänteisen sitoutumisen. Hänen mielestään Suomen hallitukset ovat olleet maatalous- ja it-uskovaisia.