”Euroopan täytyy päättää, palveleeko se kansalaisia vai valtioita, onko se talouskartelli vai sosiaalinen rakennelma.” Näin kirjoittaa Katalonian itsenäisyysäänestyksestä espanjalainen ekonomisti, professori Jordi Angusto Social Europe -verkkosivulla julkaistussa kirjoituksessa.

Angusto on barcelonalainen ja siis itsekin katalaani. Katalonia äänesti viime sunnuntaina itsenäisyydestä. Espanjan keskushallinto oli tuominnut äänestyksen laittomaksi jo etukäteen ja sen edustamat poliisit puuttuivat kovin ottein äänestykseen. Yli 800 ihmisen kerrottiin loukkaantuneen väkivaltaisuuksissa.

–Kriittinen kysymys sunnuntain äänestyksen ja (Espanjan) poliisin väkivaltaisen puuttumisen jälkeen on: kuinka kauan Katalonian kansa vastustaa poliisin hyökkäyksiä rauhanomaisesti? Joku Madridissa voi haaveilla terrorismin heräämisestä Kataloniassa, jolloin poliittinen ongelma muuttuisi yleisen järjestyksen ongelmaksi, Angusto pohtii.

Kirjoituksessaan Angusto viittaa muun muassa Euroopan komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille esitettyyn kritiikkiin siitä, ettei tämä tuominnut espanjalaispoliisien toimintaa, vaan korosti, että kyse on Espanjan sisäisestä asiasta, ja että äänestys oli laiton.

–Sen teeskenteleminen, ettäkö Katalonian vaatimukset olisivat Espanjan sisäinen asia ja vaieta taas asiasta, ei ole demokraattinen vaihtoehto. Kansallisvaltioiden asettaminen kansalaisten edelle ei ole eurooppalainen vaihtoehto. EU:n on puututtava ja toimittava konfliktin välittäjänä, Angusto vaatii.

Nykyisessä tilanteessa ei Anguston mukaan ole muuta ulospääsyä kuin uuden, laillisen kansanäänestyksen järjestäminen. Hänen mukaansa äänestyslipussa tulee olla itsenäistymisen lisäksi muitakin vaihtoehtoja kuten Espanjan ja Katalonian nykyisen suhteen muuttaminen.

Euroopan parlamentissakin taloudellisena neuvonantajana toiminut Angusto arvioi, että nykyinen konflikti Espanjan ja Katalonian välillä alkoi vuonna 2010. Tuolloin Espanjan perustuslakituomioistuin hylkäsi Katalonian ehdotuksesta espanjalaisesta liittovaltiosta, missä maakunta voisi itse toimia osavaltiona.

–Saman perustuslain muuttamiseen kului alle viikko, kun EU hyväksyi taloussopimuksen velanmaksun priorisoinnista [vuonna 2012 tehty Sopimus talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta], Angusto kirjoittaa.

–Vain demokratiaa pelkäävät voivat vastustaa tällaista ratkaisua. Katalonian ja Espanjan suhteet eivät ole aina olleet rakkaustarinaa, vaikkakin ne saivat alkunsa 500 vuotta sitten kuninkaallisessa avioliitossa. Onko nyt aika avioerolle? Sen ei pitäisi olla draama: EU on palapeli valtioista, joista moni on itsenäistynyt vasta äskettäin, toteaa Angusto.

LUE LISÄÄ:

Katalonia julistautuu itsenäiseksi pikavauhtia – Espanjalle varoitus ”virheestä joka muuttaa kaiken”

Junckerin hiljaisuus Kataloniasta hämmentää – Lehti: ”Puolueettomuus ei ole enää puolueettomuutta”

Suomalainen kansanedustaja todisti väkivaltaa Kataloniassa: Verisiä äänestäjiä ja poliisin muoviluoteja, katalaanien aseena leluharhautus