Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta on huolestunut presidentti Sauli Niinistön valtavan suuresta gallup-suosiosta. Hän esitti Ylen Politiikkaradiossa huolensa, johon yhtyi myös politiikantutkija Mari K. Niemi.

Helsingin Sanomien viikonlopun kyselyssä Niinistöä äänestäisi presidentinvaalien 1. kierroksella peräti 68 prosenttia vastaajista. Tämä kertoo, että niin Sdp:n, keskustan, perussuomalaisten, vihreiden kuin Vasemmistoliitonkin kannattajien enemmistö siis äänestäisi tällä hetkellä mieluummin Niinistöä kuin oman puolueensa ehdokasta.

Raunio huomauttaa, että media antaa paljon näkyvyyttä presidentille, jolloin kansalle ei välity oikea kuva siitä, missä valta Suomessa sijaitsee. Hän sanoo, että Niinistön kannatuslukemat ovat osittain jopa huolestuttavaa luettavaa.

–Nämä Niinistön korkeat kannatuslukemat ovat sellaisia, joita yleensä saadaan jostain Uzbekistanista tai Pohjois-Koreasta, hän sanoo Politiikkaradiossa.

–Pääministeri on Suomen selkeä poliittinen johtaja. Valta on hallituksella, eikä presidentillä.

Niemi sanoi yhtyvänsä huoleen siinä mielessä, että politiikassa on kyse poliittisista vaihtoehdoista ja erilaisista linjoista. Hänen mukaansa samaan aikaan on olemassa illuusio presidentin vallasta, mutta toisaalta vallan poliittisuus tuntuu häviävän.

–On se sellaisen pysähtymisen ja kysymisen paikka, että mistä se johtuu, että jotenkin nämä häipyvät.

Raunio oli samoilla linjoilla ja nosti esiin mielenkiintoisena yksityiskohtana Niinistön päätöksen lähteä vaaleihin olematta minkään puolueen ehdokas. Samanlaista etäisyyttä puoleisiin ovat ottaneet presidentit myös monessa muussa maassa.

–Eli hän on tavallaan suoraan kansan asialla. Tämän on aivan sama, mitä presidentit tekevät ympäri maailmaa, Raunio sanoi ja viittasi Liettuaan ja Puolaan.

–Tätä kautta sillä voi olla myös rapauttava vaikutus puolueisiin nähden.

Niemi jatkoi lisäten, että tämä edesauttaa presidentin tehtävän poliittisuuden hälventymistä.

–Ikään kuin se ei olisi puoluepoliittinen tehtävä. Tämä on kyllä huolestuttava piirre, Niemi sanoi.

Myös Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma piti tulosta ”järkyttävänä” ja huomautti lehdelle, että terveen demokratian merkki on politiikan vaihtoehtojen kirjo.

Lue myös:

Laura Huhtasaari 3 %:n gallupsuosiosta: En ole vielä edes ehdokas – kisa ei ole alkanut

HS: Sauli Niinistön kannatus ”järkyttävällä” tasolla – jopa vihreät ja vasemmisto äänestäisivät ennemmin kuin omaa ehdokastaan

Näkökulma: Yksi mies voi tehdä tyhjäksi Laura Huhtasaaren pelin