Kasvatustieteen professori Juha Hakala on huolestunut valmennuskurssien suuntautumisesta yhä nuoremmille. Hän huomauttaa Puheenvuoro-blogissaan, että nuoret taistelevat jo uupumuksen kanssa.

Hakala kommentoi Ylen uutista, jonka mukaan lukiolaisille myytyjen valmennuskurssien määrä on moninkertaistunut, vaikka pääsykoeuudistuksen piti nimenomaan hillitä kursseille osallistumista. Uudistuksen myötä korkeakouluopiskelijoista noin puolet valitaan pelkän ylioppilastodistuksen perusteella.

"Se on selvästi näköpiirissä, että valmentautuminen alkaa jatkossa jo yhdeksänneltä luokalta”, sanoo Valmennustiimi Eximian toimitusjohtaja Pasi Petäjä Ylelle.

Opetusministeri Li Andersson (vas) puolestaan pitää Ylen mukaan lukiolaisten valmennuskursseja tasa-arvon näkökulmasta huolestuttavina, koska kaikilla ei ole varaa kursseihin.

”Itse näe vielä tätäkin suurempana ongelmana sen, että tämä päätön kaahotus ja kilpajuoksu elämänpuun parhaista oksista ulotetaan nyt entistä nuorempiin lapsiin ja nuoriin. Ei riitä, että kisassa ovat olleet mukana nämä korkeakoulupaikoista taistelevat, mutta nyt kisaamaan ollaan ajamassa jopa yhdeksäsluokkalaisia. Ei mitään järkeä, sanon minä. Pian ollaan alakoululaisten kimpussa ja sitten jo eskareiden”, Hakala kirjoittaa blogissaan.

Hakala muistuttaa selvityksistä, joiden mukaan lukiolaisista jo 45 prosenttia kokee stressiä, viidesosa uupumusta ja yli kolmannes on ollut viimeisen vuoden aikana huolissaan omasta mielialastaan.

Taysin mukaan jopa joka neljännellä nuorella on todettavissa mielenterveyden häiriö. Hakala kysyy, eikö nyt puhallettaisi peli poikki. Taysin mukaan ”nuorten mielenterveyden häiriöiden kasvu on hätähuuto yhteiskunnan muutoksesta”.

”Samaisen Taysin lastenpsykiatrisilla osastoilla hoidetaan jopa alle kouluikäisiä itsetuhoisia lapsia. Tätäkö me oikeasti haluamme? Minua huolettaa, että tämä ylisuorittamisen kulttuuri on jotenkin niin omaan elämäämme sekoittunutta, ettemme edes huomaa sitä”, Hakala toteaa.

LUE MYÖS: