Varaministerimalli olisi parempi kuin nykyinen valtiosihteerimalli, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) ehdotti Iltalehden haastattelussa nykyisistä, poliittisista valtiosihteereistä luopumista.

Stubbin mukaan heidät voisi korvata varaministeriellä, jotka olisivat toimistaan vastuussa eduskunnalle, ja joilla olisi päätösvaltaa myös EU-neuvotteluissa.

Mäenpään mukaan nykyjärjestelmän suurin ongelma on, että valtiosihteerit ovat poliittisesta roolista huolimatta virkamiehiä, joita eduskunta ei voi päätöksellään erottaa.

– Mielestäni tällainen varaministerimalli, jossa parlamentaarinen vastuu ulottuu myös varaministeriin, on parempi kuin se, että on valtiosihteeri, jolla ei ole parlamentaarista vastuuta, Mäenpää sanoo Uudelle Suomelle.

Stubbin Iltalehdelle kuvailema malli oli vaihtoehtona esillä, kun Matti Vanhasen (kesk.) hallitus loi nykyisen valtiosihteerijärjestelmän vuonna 2005.

– Syistä, jotka olivat lähinnä poliittisia, sitä ei haluttu toteuttaa, Mäenpää sanoo.

Nykymallin toinen ongelma on Mäenpään mukaan se, että valtiosihteereill äei ole äänivaltaa EU-toimielimissä.

– Kun ei ole ministeristatusta, ei voi käyttää äänivaltaa kuin tietyissä rajoitetuissa yhteyksissä, Mäenpää sanoo.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi Ylen Ykkösaamussa tänä keväänä EU-neuvottelujen ja hallitustyön käyneen voimille ja vähentäneen ”herkkyyttä”. Varaministerimalli voisi olla ratkaisu myös Kataisen ongelmaan. Samalla se toisi ministereille enemmän aikaa keskittyä kotimaan asioihin.

EU:ssa varaministerillä olisi suurempi vastuu kuin valtiosihteerillä. Käytännössä ministeri voisi lähettää joihinkin EU-kokouksiin varaministerinsä, joka voisi käyttää kokouksissa päätösvaltaa.

- Se varmaan helpottaisi tilannetta sillä tavalla, että ministerin ei tarvitsisi olla itse jokaisessa kokouksessa, vaan hän voi lähettää sinne varaministerin omasta puolestaan. Se kyllä helpottaa ministerin työtaakkaa, Mäepää sanoo.

Mäenpään mukaan ministeri itse käyttäisi edelleen päätösvaltaa tärkeimissä EU-pöydissä ja päätöksissä.

Varaministerisysteemi on yleinen Euroopassa. Suomen virkamiesmalli sen sijaan on poikkeuksellinen. Mäenpää uskoo, että virkamiesmalli tuntui järjestelmää perustettaessa pienemmältä harppaukselta silloisessa tilanteessa ja helpommalta toteuttaa.

– Suhtaudun hieman kriittisesti poliittisiin virkanimityksiin. Jos henkilöllä on poliittinen mandaatti, hän on silloin poliitikko enemmän kuin virkamies, Mäenpää sanoo.