Ihmisoikeusprofessori ja Perustuslakiblogin kirjoittaja Martin Scheinin kuittaa eduskunnan puhemies Paula Risikolle, että Risikon toivomaa toimintatapaa on jo kokeiltu heikolla menestyksellä.

Risikko sanoi tänään eduskunnassa turhautuneena, että perustuslakia tuntevat professorit voisivat olla suoraan yhteydessä eduskuntaan tai tulla käymään, jos heillä on huomioita perustuslainmukaisuudesta. Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) ihmetteli Ylen Politiikkaradiossa, että professorit tviittailevat, mutteivät ole suorassa yhteydessä eduskuntaan. LUE LISÄÄ: Professori kuittaa heti puhemies Risikolle: ”Konstia on kokeiltu”

”Tässä on nyt sellainen hassu tilanne, että puhemies Risikko ei ehkä tiedä, että tätä hänen ehdottamaansa konstia on kokeiltu. Kollegan kanssa kirjoitimme 18.9.2017 puhemiehelle ja tämän avustajalle eräästä täysistuntoasiasta. Vastausta odotamme edelleen”, Martin Scheinin vastaa Risikon kritiikkiin Twitterissä.

Hän toteaa toisessa tviitissään ottavansa mielellään vastaan kutsun kahville.

Risikko aloitti eduskunnan puhemiehenä helmikuussa 2018. Tätä ennen puhemiehenä toimi aiemmin sinistä tulevaisuutta edustanut, sittemmin Liike Nytiin siirtynyt Maria Lohela.

Eduskunnan puhemiesneuvosto veti poikkeuksellisesti pois tiedustelulait kansanedustajien täysistuntokäsittelystä vain tunteja ennen istunnon alkamista tänään keskiviikkona.

Tiedustelulakeja on valmisteltu pitkään ja niitä varten eduskunta muutti pikavauhtia perustuslakia, kun normaalisti perustuslain uusiminen tehdään kahden vaalikauden aikana.

Eduskunnan poikkeuksellisen ratkaisun taustalla on oikeustieteen professoreiden Juha Lavapuron ja Martin Scheininin Twitterissä esittämä kritiikki siitä, että eduskunnan hallintovaliokunta ei olisi muokannut siviilitiedustelulakeja perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla.

LUE LISÄÄ:

Selitys eduskunnan yllätyskäänteelle: Tiedustelulaeista oli nousemassa myrsky – ”Tilanne haluttiin rauhoittaa”

Risikko tiedustelulaista: ”Virkamiehet käyvät läpi, onko epäilyssä perää”