Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund ihmettelee Suomen valtiojohdon työnjakoa.

–Miten se presidentin ulkopolitiikan johto yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa menee tällä hetkellä? Niinistö on Brysselissä ja palaveeraa Junckerin kanssa, isännöi Trumpin ja Putinin tapaamista maanantaina. Missä on pääministeri, hän kysyy Twitterissä.

–Tarkennuksena: tässä ei ole kyse henkilöstä Sauli Niinistö, vaan siitä roolista, joka presidentille perustuslain mukaan kuuluu, hän jatkaa.

Sauli Niinistö osallistui Naton huippukokoukseen Brysselissä 11.–12. heinäkuuta. Presidentti Niinistö oli kutsuttu päämiesillalliselle keskiviikkona 11. heinäkuuta ja Afganistanin Resolute Support -kriisinhallintaoperaatiota käsittelevään kokoukseen torstaina 12. heinäkuuta. Naton jäsenmaiden lisäksi keskiviikon illalliselle osallistuvat Naton Enhanced Opportunity -kumppanit Suomi ja Ruotsi sekä EU.

Niinistö on osallistunut Naton huippukokoukseen myös 2016 Varsovassa, 2014 Walesissa ja 2012 Chicagossa.

Grönlundin tviitistä syntyneessä keskustelussa muistutetaan, että kansanedustaja Paavo Väyrynen väitti presidentinvaalien vaalitentissä, että Niinistö on puuttunut Suomen EU-asioihin yli toimivaltuuksiensa keskustellessaan Euroopan unionin edustajan Federica Mogherinin kanssa EU-puolustuksesta. Presidentti Niinistö perusteli tapaamista muun muassa kohteliaisuussyillä. Niinistö katsoi, että hän on ottanut osaa vain asioihin, jotka liittyvät Suomen turvallisuuteen.

– Jos se on sitten toimivallan ylittämistä niin minä ylitän sen jatkossakin, Niinistö sanoi MTV:n vaalitentissä joulukuussa.

Lue lisää: Väyrynen ja Niinistö heti vastakkain tv:ssä – väittely EU-tapaamisesta: ”En hyväksy”

Samassa keskustelussa kysellään myös ulkoministeri Timo Soinin (sin.) perään. Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo luettelee ministerin tekemisiä.

–Ulkoministeri antoi mm. kesäkuussa eduskunnalle ulkopoliittisen katsauksen, esitteli muutamat kriha-selonteot ja osallistui niiden valiokuntakäsittelyyn, isännöi viime viikolla USA:laisia senaattoreita. Onkohan tämä nyt ihan reilua pohdintaa heinäkuun toisella viikolla Suomessa, hän vastaa kysyjille.