Koko valtionyhtiö Veikkauksen ongelmavyyhti johtuu yhtiön sisäisestä, perustavanlaatuisesta ristiriidasta. Näin sanoo riippuvuuksiin ja pelimonopoliin perehtynyt, ansioistaan palkittu sosiologian emeritusprofessori Pekka Sulkunen.

Uuden Suomen elokuisessa haastattelussa Sulkunen selittää, miksi ”Veikkaus vie ja muut vikisevät”. LUE KOKO JUTTU:

”Koko tämä ohjausjärjestelmä on ihan sekaisin”, Sulkunen sanoo. Hän nostaa esiin myös Veikkauksen hallintoneuvoston roolin.

”Poliitikot ovat siellä kyllä aika kädettömiä panttivankeja”, Sulkunen sanoo.

LUE MYÖS:

Keskustelu Veikkauksesta ryöpsähti uudelleen Ylen MOT:n Veikkaus-selvityksestä ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) esiintymisestä Ylen A-studiossa tällä viikolla. Politiikan tutkija Johanna Vuorelma sanoo, että Paateron esiintyminen Veikkauksen tiimoilta oli ”varoittava esimerkki” siitä, kun politiikassa valta, intressit ja valvonta sotkeutuvat keskenään.

LUE LISÄÄ:

Liberaalipuolueen Amos Ahola puolestaan nostaa esiin sen, että ”Suomen poliitinen kenttä on kollektiivisen hiljaa”. Vain Liike Nytin Hjallis Harkimo sekä yksittäisistä kansanedustajista muun muassa Joonas Könttä (kesk) ovat suomineet Veikkausta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo sanoi tällä viikolla Ylen MOT:lle, että Veikkauksen tuottorahat pitäisi ohjata suoraan valtion budjetiin ja pelikoneet siirtää vähintään sermin taakse. LUE LISÄÄ:

Keskustelu Veikkauksesta käynnistyi kesällä. Tuolloin useat poliitikot heräsivät vaatimaan muutoksia Veikkauksen toimintaan ja kansalaisaloitteessa vaadittiin pelikoneita pois kaupoista, kioskeilta, huoltoasemilta ja ravintoloista. Kansalaisaloite ei kuitenkaan yltänyt 50 000 allekirjoitukseen, joka on raja aloitteiden eduskuntakäsittelylle.

LUE MYÖS: