Asiantuntija nostaa esiin havainnon kansanedustaja Annika Saarikon (kesk) eilisestä puheesta. Saarikko ilmoitti torstaina haastavansa keskustan istuvan puheenjohtajan Katri Kulmuni.

Valtion-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta huomauttaa Ylen Ykkösaamussa, että Saarikko kertoi jo nyt, ettei tavoittele valtiovarainministerin salkkua Matti Vanhaselta (kesk), jos tulisi valituksi puolueensa johtoon. Ruostetsaari arvioi, että Saarikon mahdollinen valinta ei varmasti heikentäisi hallitusyhteistyötä.

”Oli tosiaan merkille pantavaa, että Saarikko jo tässä vaiheessa ilmoitti, että Matti Vanhanen voi jatkaa valtiovarainministerinä. Sekin on ehkä kädenojennus myös muille hallituspuolueille, koska Matti Vanhanen nauttii varsin vahvaa luottamusta hallituspuolueiden keskuudessa”, Ruostetsaari sanoi Ykkösaamussa.

Ruostetsaari muistuttaa, että kuka ikinä valitaankaan keskustan johtoon Vanhasen rooli on joka tapauksessa hyvin keskeinen tulevan puheenjohtajan kaudella, koska talouspolitiikka näyttelee politiikan agendalla nyt hyvin vahvaa roolia.

Vanhanen on päättämässä keskeisistä talouden linjauksista, mutta ei aio lähteä ehdolle enää seuraavissa eduskuntavaaleissa vuonna 2023.

”Ehkä tulevan puheenjohtajan kannalta on helpompaa, että hän ei istu sillä pallilla, jossa joudutaan keskeisesti tekemään vaikeita talouspoliittisia linjauksia”, Ruostetsaari pohtii.

Hän huomauttaa, ettei Vanhanen kanna poliittista vastuuta talouslinjauksistaan seuraavissa eduskuntavaaleissa ja siinä mielessä on ongelmallista, että Vanhanen jo tässä vaiheessa ilmoittaa tulevasta luopumisesta. Samalla Ruostetsaari toteaa, että Vanhanen kantaa kuitenkin vastuuta eduskunnassa ja keskusta puolueena tulevan puheenjohtajan johdolla joutuu tähän vastuunkantoon.

Toistaiseksi kyselyissä Saarikko on saanut vahvempaa kannatusta, mutta Ruostetsaari ei pidä peliä pelattuna. Hänen mukaansa on vielä aika lailla arvoitus, miten puolueen laaja kenttäväki suhtautuu kisaan.

”Veikkaisin kuitenkin kohtuullisen tasaista kilpailua ja mehän emme vielä tässä vaiheessa tiedä, tuleeko sinne muita ehdokkaita mukaan.”

LUE LISÄÄ: