Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund toivoo, että kevään vaaleissa puhuttaisiin todellisista sosiaalisista ongelmista. Tällainen on hänen mukaansa nuorten miesten alhainen työllisyysaste.

”Sen sijaan, että yritetään (virheellisesti) väittää tuloerojen olevan Suomessa suuria, soisi vaaleissa puhuttavan todellisista sosiaalisista ongelmista. Nuoret miehet on saatava opiskelemaan ja työhön. Se on tärkeää myös yhteiskuntarauhan kannalta. Kaikki töihin”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Grönlund jakaa myös OECD:n grafiikkaa, jonka mukaan lähes joka viides suomalainen 18-24-vuotias mies ei ole työelämässä eikä opiskele. Samanikäisistä naisista vastaava osuus on hieman yli kymmenen prosenttia. OECD-maiden keskiarvo miehille on 15 prosenttia ja naisille 16,7 prosenttia.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Viime vuonna 25–54-vuotiaiden miesten työllisyysaste oli Suomessa 83,3 prosenttia. Vain Kreikka, Italia ja Espanja alittivat Suomen. Ruotsissa samanikäisten miesten työllisyysaste hipoo 90 prosenttia, Tanskassa osuus on yli 85 prosenttia.

”Täysin samaa mieltä. Meillä on 70 000 nuorta miestä, joilla on vain peruskoulu eikä muuta suoritettuna. Tämä on seuraavien vuosien tärkeimpiä haasteita, joka pitää korjata. Puheiden sijaan tarvitaan tekoja”, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) vastaa Grönlundille.

Asiaa on kommentoinut jo aikaisemmin valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki, joka yhdistää ilmiön myös Suomen alhaiseen syntyvyyteen.

”Neljännes miehistä ja naisista parhaassa työiässä olevista on poissa työelämästä. Se on huikea luku. Naisten työllisyysluku ei ole OECD-vertailussa matala, mutta miesten on. Perheen perustaminen ja lasten hankkiminen ei näyttäisi olevan kiinni naisen köyhyydestä. Nuorten naisten köyhyys on muuttunut vain vähän verrattuna nuorten miesten köyhyyteen”, hän kommentoi marraskuussa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.

Lue myös:

Tätä työllisyysasteen nosto vaatii: ”Keskusteluun saattaa nousta jopa suomalaisen yhteiskunnan pyhä lehmä”

Ekonomisti varoittaa juhlimasta työllisyysluvuilla: Kaivoi karun numeron, joka on huonompi kuin 1990-luvun laman alla