Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund ihmettelee hallituksesta tulleita reaktioita perhevapaauudistuksen tyssättyä. Hallitus ajautui riitelemään uudistuksesta, jonka pääministeri sinetöi eilen maanantaina kaatuneeksi.

Uudistuksen torppasi jo perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan viime vuoden budjettiriihessä päätettiin, että jos mallista ei ole yhteisymmärrystä strategiaistunnossa tammikuussa, uudistuksesta luovutaan automaattisesti. Hallituspuolueet ajautuivat kuitenkin riitelemään uudistuksesta heti perjantaina. Etenkin kokoomus ja keskusta ovat olleet törmäyskurssilla.

Lue tarkemmin: Perhevapaista repesi riita hallituksessa – Petteri Orpo ärähtää: ”Ei näin tärkeää asiaa noin vain voi kaataa”

Professori Grönlund ennustaa, että tasapuolisempi perhevapaiden jakauma ei toteudu vapaaehtoisuudella, vaan vaatii kiintiöitä. Monet ovat esitelleet malleja, joissa isille kiintiöitäisiin perhevapaita. Grönlund arvelee, ettei nykyhallitus tee sellaista uudistusta, mutta ensi vuonna loppukeväästä aloittava hallitus tekee. Grönlundin ennustuksessa hallituksessa istuvat tuolloin kokoomus, vihreät, RKP sekä SDP tai keskusta.

Grönlund huomauttaa, että politiikassa edustetaan erilaisia arvoja ja intressejä.

–Kun hallituksessa on kaksi konservatiivisen perhekäsityksen puoluetta, Keskusta ja Siniset, ja yksi liberaalimpi Kokoomus, ei liene yllätys, että perhevapaauudistus ei syntynyt. Sitä(kin) varten on vaalit huhtikuussa 2019, Grönlund twiittaa.

–En oikein ymmärrä Kokoomuksen närkästystä ja Kepun savuverhoa asian suhteen. Kyseessä on arvoihin liittyvä ero. Hallituksessa on kaksi tämän suhteen perhekonservatiivista puoluetta.

Myös luottolaitos Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi tilannetta Twitterissä ja jakoi paljonpuhuvan kuvan perhevapaista, joita käyttävät yli 94-prosenttisesti naiset. Voit katsoa kuvan jutun lopusta.

– Kannatan toimia tasapuolisemman lopputuleman puolesta. Rajut erot sukupuolten välillä lastenhoidossa, hän twiittasi.

Lue myös:

SAK:n Eloranta paljastaa tarjouksen perhevapaista – Hallitukselle kotihoidontuki, järjestöille ansiosidonnaiset

Juha Sipilä löi sinetin: Perhevapaauudistus kaatuu

Nyt puhuu perhevapaauudistuksen torpannut Annika Saarikko: ”Keittiön pöydän ääressä lasketaan euroja”

Riita perhevapaista syvenee - Timo Soinilta jyrkkä reunaehto: ”Asia on näin yksinkertainen”

Huomio hallitusta repivästä riidasta: ”Kissa tulisi nostaa uudestaan pöydälle”

Juhana Vartiaiselta kuitti keskustaministerille: ”Kepu on valitettavasti naiset kotiin –puolue”

Hallituksen vääntö perhevapaista ihmetyttää: ”Ei hyvä heilu päätöksenteon kannalta”