Perustulo on tulonsiirto, ja siksi sitä pitäisi mieluimmin kutsua ”perustulonsiirroksi” kuin tuloksi, esittää taloustieteen professori Matti Virén blogissaan.

Virén kirjoittaa blogissaan, ettei hän ymmärrä koko perustulon ideaa eikä varsinkaan Suomessa "toteutettua kokeilua, jonka ensimmäisiä alustavia tuloksia saatiin kuulla tänään perjantaina.

”Perustulo tyyppiä Suomi tarkoittaa sitä, että henkilölle x annetaan rahaa, joka otetaan henkilön y taskusta. Mitään lisäarvoa ei tietenkään synny, päinvastoin kuin [silloin] jos joku tuottaa jotain (työtä, hyödykkeitä…) ja saa siitä rahaa. Se on (oikeasti) tuloa”, Virén kirjoittaa.

”Jotenkin tuntuu, että termillä ’perustulo’ yritetään hämärtää rajaa tulojen (työn tekemisen) ja tulonsiirtojen välillä. Tulo kuin tulo. Ehkä asumistuestakin tulee kohtaa ’asumistulo’ tai ’asukkaan tulo’”, hän jatkaa.

Virén tunnetaan nyky-Suomen suurten tulonsiirtojen kriitikkona. Hän on huolissaan myös perustulon kustannuksista yhteiskunnalle.

”Poliitikkojen huutokauppa perustulon suuruudesta ei ole vielä kunnolla alkanut, mutta jo nyt paras tarjous on 800 euroa kuukaudessa eli kymppitonni vuodessa. Millä ihmeellä tällaiset summat kyetään rahoittamaan”, Virén kirjoitaa.

Perustulon ideana on vähentää byrokratiaa ja edistää työllistymistä poistamalla sosiaaliturvan kannustinloukkuja. Suomessa toteutetun rajoitetun perustulokokeilun alustavien tulosten mukaan kokeiltu perustulomalli ei lisännyt osallistujien työllisyyttä ensimmäisen vuoden aikana, mutta se lisäsi heidän hyvinvointiaan.

LUE LISÄÄ:

Suomen ”poikkeuksellinen yhteiskuntakokeilu” – Luvut perustulokokeilusta julki

Tyly tuomio Suomen kokeilulle: ”Merkittävä naula perustulon arkkuun”

Iso askel Suomessa 1.1.2019 – Perustulokokeilun johtaja: Negatiivista tuloveroa voitaisiin nyt kokeilla

”Ei tietenkään jos on töissä!” – Juha Sipilä riehaantui perustulosta, ja nyt keskustan malli on julki

Ulostulo Sipilän perustulomallista: ”Keskustan puoluekokouksen yli on kävelty”