Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Terttu Utriainen kommentoi hallituksen eilen esille nostamaa lakiesitystä ulkomaalaistaustaisten törkeään rikokseen syyllistyneiden henkilöiden nopeutetusta karkottamisesta Ylen Ykkösaamussa.

– Yleensähän vakaviin rikoksiin syyllistyneet karkotetaan. Ainoastaan sellaisissa tapauksissa, jolloin he ovat asuneet pitkään maassa ja täällä on heillä perhettä ja on tällaisia siteitä maahan pidempään niin voi olla mahdollista, että ei karkoteta. Lähinnä kysymys on nyt nopeudesta, Utriainen sanoi.

Muuten Suomen lainsäädäntö on hänen mielestään ajan tasalla, mutta Suomessa seksuaalirikosten rangaistustaso on ”äärettömän lievä verrattuna muihin maihin”.

– Raiskauksista kolmasosa on ehdollisia tuomioita ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstäkin lähes puolet, Utriainen sanoi.

– Mitä sille pitäisi tehdä, että ulkomaalaistaustaiset ihmiset ovat yliedustettuina raiskausrikoksissa? toimittaja kysyi Utriaiselta.

– Siihen pitäisi vakavasti kiinnittää huomiota, koska jos tällainen tilanne jatkuu niin pakolaisvastainen mieliala voi päästä leviämään. Sellainen tilanne, että meillä on nuoria miehiä läjäpäin jouten on aina vaarallinen riippumatta siitä, minkä maalaisia he ovat, Utriainen vastasi.

–Nuorille miehille pitäisi saada järkevää tekemistä.

LUE MYÖS: Juha Sipilältä vahva signaali - 2 vuoden tuomiolla nopea häätö Suomesta