Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin antaa hallitukselle yhden tviitin selvityksen Suomen kansainvälisistä sopimuksista.

Hallitus kertoi tänään, että ulkoministeriö perkaa Suomen kansainväliset sopimukset ja ”selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin”. LUE LISÄÄ: Maahanmuutto: Nyt perataan Suomen kansainväliset sopimukset

Hallituspuolue siniset esitti tiistaina, että Suomen pitäisi voida tulkita uudelleen YK:n pakolaissopimusta törkeistä seksuaalirikoksista tuomittujen kohdalla. Puolueen mielestä tuomion saaneen pitäisi voida palauttaa myös sellaiseen maahan, jossa ei ole turvallista. LUE LISÄÄ: Sauli Niinistön ”jäätävät sanat” nousivat nyt esiin – Siniset valmis puuttumaan pakolaissopimukseen

Scheinin toteaa ensinnäkin, että YK:n pakolaissopimuksen voi irtisanoa 12 kuukauden varoitusajalla.

Tämä on kuitenkin yhtä tyhjän kanssa palautuksia ajatellen, sillä kahdessa muussa sopimuksessa palautuskiellot menevät vielä pidemmälle kuin YK:n pakolaissopimuksessa – ja niistä eroaminen todella on sitten ongelmallista. Nämä kaksi kansainvälistä sopimusta ovat niin sanottu KP-sopimus eli Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus sekä EIS eli Euroopan ihmisoikeussopimus.

Scheininin mukaan KP-sopimusta ei voi irtisanoa. EIS:stä sekä EU:n perusoikeuskirjasta eroon pääseminen edellyttää eroa EU:sta.

”Pakolaissopimuksen voi irtisanoa 12kk varoitusajalla, mutta sillä ei saavuta mitään kun KP-sopimusta ei voi irtisanoa ja EIS:stä ja EU:n perusoikeuskirjasta pääsee eroon vain eroamalla EU:sta. Noiden palauttamiskiellot menevät pitemmälle kuin pakolaissopimuksen. Siinä se selvitys”, Scheinin tiivistää Twitterissä.

Scheininin ”selvityksen” on jakanut Twitterissä myös muun muassa Elina Pirjatanniemi, joka on kansainvälisen oikeuden ja valtionsääntöoikeuden professori Åbo Akademissa sekä Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtaja.

Scheinin kertoi aiemmin näkemyksensä myös Helsingin Sanomille. Hän toteaa lehdelle seuraavan kysymyksen olevan, onko Suomi ylitulkinnut sopimuksia, ja vastaa itse, että ei ole.