Koronavirustartunnan saanut alkaa tartuttaa muita noin kolmen päivän kuluttua omasta tartunnastaan ja pari päivää ennen oireiden alkamista. Kansainvälisten tutkimusten mukaan yksi tartunnan saanut voisi tartuttaa keskimäärin 2–5 ihmistä epidemian alkuvaiheessa.

”Tämän hetken arvion mukaan tartuttavuusluku on nykyisten rajoitusten aikana laskenut Suomessa alle yhden. Tämä tarkoittaa, että epidemian eteneminen on tasaantunut. Arvio perustuu pääosin sairaala- ja tehohoidossa olevien määrän kehitykseen”, kertoo Turun yliopiston professori Kari Auranen THL:n tiedotteessa.

Koska epidemian leviäminen on hidastunut, suunnittelee hallitus nyt keinoja, joilla Suomea voidaan asteittain alkaa jälleen avata. Hallitus on kuitenkin varoittanut, että epidemia ei suinkaan ole ohi. Uusi Suomi seuraa keskiviikkona illalla hallituksen tiedotustilaisuutta, jossa uusista päätöksistä saataneen tietoa.

THL:n koronamallinnusryhmä on mallintanut kevään aikana koronaepidemian etenemistä Suomessa. Mallinnusryhmä esitteli työtään avoimessa webinaarissa maanantaina.

Webinaarin aluksi Kari Auranen selitti tartuntatautien mallintamisen perusteita.

”On tärkeää ymmärtää tartunnan ja taudin ero. Tartunnat leviävät laajalti väestössä mutta vain osa tartunnan saaneista saa vakavan taudin”, Auranen sanoo.

Tartuntojen leviämiseen käytetään niin sanottua SEIR-mallia, jossa väestö jaetaan alttiisiin, tartunnan saaneisiin, tartuttaviin ja immuuneihin.

Koronavirustaudin aiheuttamaa tautitaakkaa Suomessa arvioitiin aluksi Kiinan Wuhanin tietojen perusteella. SEIR-mallilla simuloitiin ensin epidemia Wuhaniin ja sen jälkeen yksittäiseen tartuntaan liittyvää vakavan sairastumisen riskiä arvioitiin Hubein maakunnan havaitun tautitaakan avulla.

”Suomen tautitaakka saatiin simuloimalla koronavirusepidemia samalla tavalla myös suomalaisessa väestössä ja hyödyntämällä edellä arvioituja tartuntakohtaisia vakavan taudin riskejä”, THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä sanoo tiedotteessa.

Arvioitaessa tautitaakkaa vertailualueen avulla, on oleellista käyttää samankaltaisia malleja molemmilla alueilla.

LUE LISÄÄ MEDIUUTISISTA:

Pikatesti sai myyntiluvan Suomessa – Tunnistaa koronaviruksen tunnissa

Päivystäjänä on usein vastavalmistunut, kokematon lääkäri – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

Käsidesiannostelijoita asennettu useille metroasemille – Niitä lisätään sitä mukaa, kun toimittajilta valmistuu