Entinen kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen kummastelee häneen professoritasolta kohdistettuja haukkuja. Räsänen kertoo Puheenvuoron blogissaan ja verkkosivuillaan nostavansa poikkeuksellisesti esiin hänelle osoitetun palkitun ”ajattelijan” kritiikin.

– Väitän, että uskonnollisen vakaumuksen perusteella tapahtuva syrjintä ja loukkaaminen on tänä päivänä paljon avoimempaa ja ns. eliitin, sivistyneistön piirissä ja mediassa hyväksytympää kuin seksuaalisten vähemmistöjen kohdalla, Räsänen perustelee.

Hänen esiin nostamansa professori on Åbo Akademin johtamisen professori Alf Rehn. Tämä otti Pori Jazz -kohun yhteydessä värikkäästi kantaa Räsäseen.

– Olisiko mitenkään mahdollista, nyt kun Suomessakin kerran tehdään jotain, toteuttaa pari pakkopalautusta? Vaikkapa lähettämällä Räsänen hevon helvettiin? Rehn kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Hän myös totesi Räsäsen olevan ”helvetin huono ihminen”. Rehnin kirjoitus herätti tämän Facebook-seinällä myös kritiikkiä ylilyönnistä.

Räsänen oli puolustanut Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valittua kristillisdemokraattien puoluevaltuuston johtajaa Aki Ruotsalaa, joka sai pikapotkut puhuttuaan homoseksuaalien eheyttämisestä .

– Omasta puolestani professori saa vapaasti lausua mielipiteitään minusta tai vakaumuksestani. Haluan vain kiinnittää huomion siihen, että vastaavalla tavalla ja vastaavalla tasolla henkilöön kohdistuen ei julkisessa keskustelussa kristittyjen taholta loukata tai syrjitä seksuaalisia vähemmistöjä – onneksi, Räsänen kirjoittaa.

Räsänen kertoo saaneensa viime päivinä lukuisia yhteydenottoja, ”joissa suomalaiset ovat ilmaisseet syvän huolensa uskonvakaumuksen kohtelusta”. Räsänen kyseenalaistaa Pori Jazzin hallituksen nopean päätöksen Ruotsalan toimitusjohtajasopimuksen irtisanomisesta.

– Pori Jazz 66 ry teki kuuden tunnin somekohun jälkeen hätäkokouksessaan päätöksen irtisanoa toimitusjohtaja Aki Ruotsala. Julkisuudessa perusteluna on käytetty hänen mielipiteitään ja lausuntojaan, jotka nousevat uskonnollisesta vakaumuksesta. Yhdistyksen ja osakeyhtiön toimitusjohtajan asemat poikkeavat toisistaan: yhdistyksen toimitusjohtajalla on työsuhdeturva eikä häntä voi irtisanoa syrjivillä perusteilla. Perustuslain mukaan ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstään. Oleellinen kysymys on, oliko Ruotsala yhdistyksen vai osakeyhtiön palkkaama? Ainakin päätöksen teki rekisteröidyn yhdistyksen hallitus. Ennätettiinkö Ruotsalaa edes asianmukaisesta kuulla päätöstä tehtäessä?

Hän toteaa, että perustuslain yhdenvertaisuuspykälän mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan uskonnon, vakaumuksen tai mielipiteen perusteella.

– Oikeus ilmaista uskonnollinen vakaumuksensa koskee kaikkia Suomessa asuvia, siis myös toimitusjohtajaa tai ministeriä. Tämä oikeus ei näytä olevan itsestäänselvyys, minkä vuoksi haluan sitä voimakkaasti puolustaa, Räsänen kirjoittaa.

Rehnin ja Räsäsen sanailusta kertoi aiemmin muun muassa Iltalehti.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Näkökulma: Pori Jazz paljasti, että Sari Essayah kalastelee samoilta vesiltä kuin Laura Huhtasaari

Homopuheet olivat liikaa: Pori Jazzin toimitusjohtaja sai lähteä välittömästi

Pori Jazzin toimitusjohtaja rinnastaa homot huumeidenkäyttäjiin – uskoo homoudesta ”parantumiseen”

Protesti alkoi heti: ”Pori Jazz jää väliin”