Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund tyrmää ajatuksen lentoveron käyttöön ottamisesta Suomessa. Hänen mukaansa suomalaisilla ei ole vaihtoehtoja lentämiselle.

–Lentovero voi vähentää lentämistä maissa, joissa on matkustusvaihtoehtoja (esim. luotijuna). Suomi on periferia vapaan maailman rajalla, Itämeren takana. Meillä ei ole lentämiselle vaihtoehtoja. Paitsi näivettyminen, Grönlund kommentoi Twitterissä.

Ruotsi ottaa huhtikuun alusta käyttöön erityisen lentoveron. Sen suuruus on kuusi euroa Euroopan lennoilla, ja pidemmillä lennoilla joko 25 tai 40 euroa.

Eduskunnan liikennejaoston jäsenistä moni kertoi Tekniikka ja talouden kyselyssä suhtautuvansa myönteisesti veron käyttöön ottamiseen myös Suomessa. Kaksi jaoston jäsenistä tyrmää lentoveron siksi, että se vaikeuttaa joko tietyntyyppisten ihmisten tai tietyssä paikassa asuvien ihmisten elämistä.

–Kannatan lentoveron käyttöönottoa Suomessa. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii kiireellisiä toimia. On perusteltua kohdentaa verotusta juurikin ympäristölle haitalliseen toimintaan, liikennejaostoon kuuluva vihreiden Emma Kari kirjoittaa Twitterissä.

Lue myös: Lentovero myös Suomeen? – T&T: Eduskunnasta yllättävää tukea