Taloustieteen professori Matti Virénillä on hankaluuksia ymmärtää Raha-automaattiyhdistykseltä ”perinnöksi” jäävän 500 miljoonan euron suunniteltua käyttöä. Virén hämmästelee asiaa Puheenvuoron blogissaan.

RAY on sulautumassa Veikkaukseen, ja siltä jää ikään kuin käyttämättä 500 miljoonan euron potti edellisvuoden tuottoa. STT:n ja Iltalehden uutisen mukaan rahoilla ei haluta korvata muuta julkista rahoitusta, vaan ylimääräinen tuotto suunnitellaan jaettavan kymmenen vuoden aikana sosiaali- ja terveysalan järjestöille.

– Uutinen on aika shokeeraava. Valtiolle kuuluvia rahoja aiotaan paiskata puoli miljardia taivaan tuuliin, kirjoittaa Matti Virén, joka on aiemminkin arvostellut rankasti järjestökenttää.

– 500 miljoonalle on vain yksi järkevä käyttö: rahat valtion budjettiin – joka ainoa lantti. Valtio velkaantuu joka vuosi 6000 miljoona euroa, ja silti jotkut virkamiehet kuvittelevat, että helikopterista voi heittää ilmaan 500 miljoonaa muka kehittämään vapaaehtoistoimintaa. Mihin me tarvitsemme tällaisia virkamiehiä? Eivätkö he lue lehdistä muita kuin urheilu-uutisia! Virén arvostelee.

RAY:n mukaan järjestöjen rooli on keskeinen sosiaali- ja terveysalan työssä, sillä järjestöt tavoittavat kohteita, joita muu sosiaali- ja terveysala ei tavoita.

Lue myös: ”Miksi ihmeessä Suomi rahoittaa näitä kerjäämisen ammattilaisia?” – Professorilta karu purkaus järjestöille