Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh ilmoitti Bloombergin haastattelussa, että pankit voisivat läiskäistä kuluttaja-asiakkaiden talletuksille negatiiviset korot. Tämä tarkoittaisi sitä, että tavalliset kansalaiset maksaisivat pankille korkoa talletuksistaan. Perinteisesti pankit ovat maksaneet kuluttajille korkoa heidän talletuksistaan.

Suurasiakkaiden kohdalla negatiiviset korot ovat jo käytössä.

Tosin kuluttajien pankkitilien korot ovat jo nyt lähellä nollaa. Kun pankit ovat aiemmin nostaneet palvelumaksujaan, ei merkittävä osa kuluttaja-asiakkaista saa talletuksistaan mitään tuloja.

LUE MYÖS: Etla: Kivuliaaksi koettu kiky toi jopa 42 000 työllistä – vastaavia toimia tarvitaan lisää

Negatiivinen korko ohjaisi tavallisten asiakkaiden rahaa kulutukseen ja sijoittamiseen. Stadighin mielestä negatiiviset korot tukisivat Euroopan Keskuspankin elvytystä.

Bloombergin haastattelussa Stadigh arvelee, että EKP:n elvytys oikeastaan edellyttää negatiivisia korkoja.

Stadighin mielipiteet voivat ennakoida Nordean toimenpiteitä, sillä Sampo on Nordean suurin omistaja.

Tähän asti yksikään pankki pohjoismaissa ei ole rohjennut ottaa käyttöön kansalaisten tilien negatiivisia korkoja. Pankit ovat pelänneet asiakkaiden menettämistä toisille pankeille.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen uskoo, että jokin pankki tulee avaamaan pelin. Sen jälkeen muutkin pankit saattavat siirtyä negatiivisiin talletuskorkoihin.

”Muutama vuosi sitten tämä ei olisi tullut kuuloonkaan mutta elämme poikkeuksellisia aikoja. Aiemmin ennustettiin korkojen normalisoitumista, eli korkotason nousua. Nyt monet uskovat, että korot ovat nollassa tai negatiivisia pitkän aikaa. Tanskalainen Jyske Bank on ilmoittanut, myöntävänsä asuntolainoja negatiivisella korolla”, sanoo Puttonen.

Puttosen mielestä kyse on oikeastaan siitä, kuinka negatiivisia talletusten korot voivat olla.

”Kohta tätä testataan. Samanlainen kynnys ylitettiin muutama vuosi sitten kun pankit alkoivat periä rahaa automaattinostoista.”

Puttonen muistuttaa, että myös EKP lainaa pankeille negatiivisella korolla.

”Keskuspankki on luvannut, että se lainaa pankeille rahaa -0,4 prosentin korolla, jos pankit lainaavat sen eteenpäin. Tällä pyritään saamaan talouskasvua.”

Puttonen ilmoittaa, ettei hän halua olla maailmanlopun povaaja. Mutta:

”Lyhyellä aikavälillä negatiiviset talletuskorot voivat olla taloudelle hyvä uutinen mutta on päivän selvää, että tämä on tehokas kuplan rakennusaine.”

LUE MYÖS:

Ay-väki ihmettelee kiky-tutkimusta – Riku Aalto: ”Palkattomalla talkootyöllä ei ratkaista Suomen kohtaloa”

SAK:n Eloranta suomii ”ilmaistyötä” – ”Kukaan ei halua Suomeen työssä käyvää köyhälistöä”