Ajatushautomo Atlantic Councilin tutkija, Ryersonin yliopiston professori Diane Francis varoittaa länsimaita Nord Stream 2 –hankkeesta. Hän suuntaa varoituksensa erityisesti Saksalle, joka tukee kaasuputkihanketta.

–Kaikista maista juuri Saksan pitäisi ottaa opikseen historiasta. Saksan pitäisi edistää Euroopan energiaomavaraisuutta etenkin suhteessa Venäjän kaltaisiin maihin, jotka eivät piittaa sopimuksista, laeista tai rajoista, Francis kirjoittaa katsauksessaan.

Venäläisen Gazpromin pääomistamassa Nord Stream 2-hankkeessa rakennetaan kaksi maakaasuputkea Venäjältä Saksaan Itämeren poikki. Reitin on määrä kulkea Venäjällä sijaitsevasta rantautumispaikasta Suomen, Ruotsin ja Tanskan vesien kautta rantautumispaikalle Saksaan.

Francis sanoo, että kaasuhankkeen puolustajien argumentit siitä, että Saksa ja muut Euroopan maat saavat jatkossa kaasua halvemmalla, jättävät tosiasiat huomiotta.

–Tämä ei ole talousprojekti eikä kyseessä ole mikä tahansa uusi kaasuputki. Tämä on jäätävä siirto Vladimir Putinin shakkilaudalla. Nord Stream 2 on yksi energia-ase, jolla Venäjä pyrkii tiukentamaan otettaan entisistä alusmaistaan Keski- ja Itä-Euroopassa.

Francis huomauttaa, että uuden kaasuputken vaikutukset erityisesti Ukrainalle ovat huomattavat, koska maa menettää muun muassa kahden miljardin dollarin vuosittaiset siirtomaksut. Lisäksi hän ennakoi, että uuden Itämeren ali kulkevan kaasuputken valmistuttua Venäjä saattaa katkaista kaasutoimituksensa Ukrainalle.

–Ei pidä uskoa, etteikö Venäjä toimisi muiden maiden kanssa samoin kuin Ukrainan kanssa. Mitä tapahtuu, jos kaasun hinta nousee ja toimituksia supistetaan? Haastetaanko Gazprom oikeuteen? Vai onko Euroopassa pakko sulkea kouluja ja tehtaita, hän kysyy

Hän syyttää kaasuputkihankkeen puolustajia suoraan naivista ajattelusta.

–Putin on jo useita askelia edellä, Francis päättää.

Nord Stream 2 –hankkeella on vahva kytkös myös Suomeen, sillä valtio-omisteinen energiayhtiö Fortum omistaa noin 47 prosenttia saksalaisesta Uniperista, joka on yksi NS2-hankkeen rahoittajista.

Kaasuputkihankkeesta on aiemmin varoittanut muun muassa Naton entin pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen, joka kuvailee hanketta Putinin asettamaksi ansaksi.

– NS2 on lippulaiva Venäjän hankkeessa, jonka tarkoituksena on pitää Eurooppa riippuvaisena venäläisestä kaasusta, lujittaa Venäjän vaikutusvaltaa EU:n ytimessä ja viedä Ukrainalta kaasutulot, joita se tarvitsee tullakseen eurooppalaiseksi valtioksi, Fogh Rasmussen kommentoi saksalaiselle Bild-lehdelle joulukuussa.

Kokoomuksen europarlamentaarikot ilmoittivat tammikuussa vastustavansa hanketta. Myös vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala vastustaa hanketta.

Euroopassa vaadittiin viime viikolla, että Saksan entiselle liittokanslerille Gerhard Schröderille tulisi asettaa sanktioita, koska hän toimii Nord Stream -yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajana. Schröderiä syytetään toiminnasta Venäjän etujen hyväksi.

Schröderin lisäksi NS2-hankkeessa vaikuttaa monia muitakin entisiä eurooppalaisen politiikan johtohahmoja, kuten Suomen ex-pääministeri Paavo Lipponen. Hän on toiminut yhtiön konsulttina jo ensimmäisestä putkihankkeesta lähtien.

Lue lisää:

Euroopassa vaaditaan sanktioita ”Putin-lobbari” Schröderille – NS2-hankkeessa on mukana myös Paavo Lipponen

Paavo Lipponen nimettiin Putinin liittolaiseksi USA:ssa – ”Eurooppalaisen ja venäläisen rahan liitto”

Kokoomuksen mepeiltä vahva kanta: ”Nord Stream 2:sta ei pitäisi rakentaa”

Entisen Nato-pomon varoitus "Putinin ansasta" liittyy myös Fortumin jättikauppaan: "Kaasu ei ole ainoa asia, mikä putkien kautta virtaa"