Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo näkee, että käynnissä on kulttuurinen käänne, jossa nouseva kansallisvaltioajattelu haastaa liberaalidemokraattisen valtiokäsityksen.

Hän viittaa Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ”Amerikka ensin” –sloganiin sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin hiljattain Financial Timesille antamaan lausuntoon, jonka mukaan liberalismi on vanhentunut. Paloheimo nostaa esiin myös Ranskan Marine Le Penin näkemyksen, jonka mukaan”monikulttuuriset yhteiskunnat ovat syvien ristiriitojen yhteiskuntia”. Lisäksi Paloheimo mainitsee perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vuonna 2005 julkaiseman blogikirjoituksen, jossa todetaan, että ”monikulttuurisuuden edut, joista meille paljon puhutaan, ovat puhtaasti mielikuvallisia ja abstrakteja”.

”Edellä mainitut ajatukset kertovat kulttuurisesta käänteestä, jossa uudelleen nouseva kansallisvaltioajattelu haastaa liberaalidemokraattisen valtiokäsityksen”, Paloheimo kommentoi.

Oikeistopopulististen puolueiden kannatuksen kasvu - on sitten kysymys trumpismista, putinismista tai Euroopan unionin alueella vahvistuvasta kansalliskonservatismista ja oikeistopopulisista - ilmentää hänen mukaansa suurta kulttuurista muutosta sen suhteen, minkälaiseksi nähdään valtion tehtävä yhteiskunnassa.

”Toisen maailmansodan jälkeen läntisessä maailmassa hallitsevassa asemassa olleeseen liberaalidemokraattiseen valtioideologiaan kohdistuva kritiikki on nostanut uudelleen vahvaan asemaan käsityksen valtiosta kansallisvaltiona. Liberaalidemokraattisesta valtiokäsityksestä poiketen kansallisvaltion tehtävänä on edistää kansan etua. Sen tehtävänä ei ole edistää kenen tahansa maassa asuvan etua vaan historiallisesti ja kulttuurisesti jäsennetyn oman kansan etua”, Paloheimo toteaa.

Lue myös: Lehdet: Perussuomalaisten ryhmä yritetään sulkea vastuupaikoilta europarlamentissa – ”Surullinen spektaakkeli”

Hän korostaa, että kansallisvaltioajattelussa on keskeistä tavalla tai toisella rajata se, ketkä kuuluvat ”meidän kansaamme”.

”Valtiollinen suvereniteetti yhdistyy kansallisvaltioideologiaan kuin nenä päähän. Demokratiakäsityksen suhteen kansallisvaltioajattelu on liberaalidemokraattista valtiota eksklusiivisempi. Kansalaisoikeudet kuuluvat vain oman kansan jäsenille. Liberaalidemokraattisen valtiokäsityksen kritiikki yhdistää tänään niin Putinia, Trumpia kuin Euroopan unionin oikeistopopulisteja.”

Vladimir Putin nosti Financial Timesissa maahanmuuttopolitiikan esimerkiksi ”kansan edun” vastaisuudesta. Hän mainitsi erikseen Saksan liittokanslerin Angel Merkelin vuonna 2015 tekemän päätöksen siirtolaisten vastaanottamisesta ja kutsui sitä kardinaalivirheeksi. Donald Trumpin aikeita sulkea Meksikon ja Yhdysvaltojen raja Putin pitää hyvänä.

Euroopan oikeistopopulisteista erityisesti Italian varapääministeri Matteo Salvini on viime aikoina profiloitunut maahanmuuttovastaisella toiminnallaan. Salvinin kovaotteisen politiikan seurauksia on nähty Suomessa asti, sillä Suomi ottaa vastaan kahdeksan Italiaan vastoin Salvinin uhkauksia rantautuneelta alukselta pelastettua turvapaikanhakijaa.

Lue lisää:

Euroopan pakolaispolitiikassa kiehuu taas – Italian Matteo Salvini raivostui: ”Täysin absurdi provokaatio”

Ex-sisäministeri Kari Rajamäki: Ottiko sisäministeri Ohisalo huomioon Välimeren kokonaistilanteen?

Muuttiko Italian tapaus Suomen pakolaispolitiikan? – Pelastuslaivan pidätetty kapteeni: ”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”