Professoriliiton varapuheenjohtaja Jaana Hallamaan kommentoi Kotimaa24-lehdessä professori Tapio Puolimatkan kohukirjoitusta. Hallamaa muun muassa kyseenalaistaa Puolimatkan lähdeaineiston.

Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Puolimatka julkaisi heinäkuun lopulla homovastaiseksi tulkitun artikkelin Oikea Media -sivuston blogipalstalla. Oikea Media ei sitoudu journalistin ohjeisiin ja luonnehtii itseään konservatiiviseksi vastamediaksi.

Kirjoituksessaan Puolimatka muun muassa pohtii tasa-arvoista avioliittolakia ja liittää suomalaisessa yhteiskunnassa alkaneen muutosprosessin pedofilian puolustamiseen. Ajatus on Puolimatkan kirjoituksen kantava teema.

Ylioppilaskunta tuomitsi kirjoituksen ja vaati yliopistolta toimia, joita rehtori on lupaillut. Puolimatkaa on määrä kuulla ensi viikolla.

Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja, ex-sisäministeri Päivi Räsänen puolusti voimakkaasti Puolimatkaa ja tämän artikkelia, joka Räsäsen mielestä oli täysin asiallinen ja johdonmukainen. Hän jätti eduskunnassa kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus aikoo turvata tieteellisen tutkimuksen vapauden ja korkeimman opetuksen ja tutkimuksen sananvapauden. Lue tarkemmin: Päivi Räsänen pöyristyi homofobiakohusta: ”Professori käsitteli täysin asiallisesti pedofilian normalisointiprosessia”

Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa Professoriliitosta viittaa liiton eettisiin ohjeisiin, joiden mukaan professoreilla on keskeinen rooli sivistyksen ylläpitämisessä ja työn tärkeimpiä arvolähtökohtia ovat tieteen autonomian korostaminen sekä vapaaseen tutkimukseen perustuvan tiedon ja inhimillisen ymmärryksen lisääminen paitsi tieteen parissa myös koko yhteiskunnassa.

Hallamaa huomauttaa Kotimaalle, että professoria sitovat myös journalistin ohjeet ja sananvapauslaki.

–Professorit hoitavat yhteiskunnan kannalta tärkeiksi koettuja tehtäviä, ja yhteiskunta on antanut heille tähän kuuluvan harkintavallan. Tässä mielessä professori ei voi koskaan olla vain yksityishenkilö. Varsinkaan, jos hän esiintyy professorina, Hallamaa sanoo lehdelle.

Hallamaan mielestä tuoreessa kohussa ei ole kyse uudesta asiasta ja kiista on osa jo pidempään jatkunutta keskustelua Puolimatkan esittämistä näkemyksistä muun muassa sukupuolesta ja avioliitosta. Hän huomauttaa, että yliopistolla on velvollisuus ottaa opiskelijoiden huoli vakavasti ja opettajan julkisuudessa esittämät voimakkaat mielipiteet voivat yleisesti ottaen aiheuttaa opiskelijoille turvattomuuden kokemista.

– Oma kysymyksensä on Puolimatkan kirjoituksessa käyttämä lähdeaineisto. Esimerkiksi viittaaminen Alfred Kinseyhyn [vaikuttanut erityisesti 1940–50-luvuilla]. Hänen jälkeensä on ihmisen seksuaalisesta käyttäytymisestä ilmestynyt paljon ajanmukaisempaa tutkimusta, Hallamaa sanoo lehdelle.

Kinsey on yksi Puolimatkan kirjoituksen päälähteistä.