Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ei antanut julkisuudessa ryöpytetylle filosofi Pekka Himaselle armoa Helsingin Säätytalossa torstaina.

Himasen tutkimusryhmän tänään julkistettu kestävän kasvun raportti sai Hiilamon pohtimaan tieteen syvintä olemusta.

–Tutkimuksen peruste on, että siinä tuodaan uutta tietoa. Siis uutta ja tietoa, Hiilamo kritisoi tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

–Tutkimuksessa tehdään yleensä kirjallisuuskatsaus, jossa selvitetään mitä aiheesta on jo kirjoitettu, mitä jo tiedetään. Tässä teoksessa ongelmana on, että kirjallisuuskatsausta ei ole tehty. Tuntuu, että tässä on kierrätetty vanhoja ajatuksia enemmän kuin tuotu uutta.

Hiilamo kyseenalaisti koko raportin uskottavuuden.

–Haluan esittää Himaselle kysymyksen: millä perusteella julkaisu on esitelty tutkimuksena?

Himanen vastasi Hiilamolle filosofin tavoin.

–Kiitos tästä tieteelliselle keskustelulle ominaisesta kommentista. Tämä on hyvin perusteellisesti rakennettu tutkimus, hän totesi.

Hiilamo nosti esille myös asiavirheitä ja ristiriitaisuuksia tutkimuksesta. Teoksessa eräässä osiossa todetaan, että Suomen bruttokansantuote on korkeampi kuin Yhdysvaltain ja ison-Britannian.

–Sivulla 315 indeksissä kuitenkin kerrotaan että Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian bkt:t ovat isompia kuin Suomen, Hiilamo sanoi lisäten:

–Tämä on ehkä ilkeä esimerkki.

Turun yliopiston professori Markku Wilenius oli tilaisuudessa maltillisempi analyysissään.

–Hanke on kunnianhimoinen ja altis kritiikille. Se näyttää hyvin, mitä eri puolilla maailmaa on, mutta metodologia ei selkene. Niitä olisi voinut tuoda enemmän yhteen, Wilenius sanoi.

–Aika paljon oli viittaamattomia lähteitä ja vaikeaselkoisia lauseita.

Lopuksi Hiilamo otti esiin myös "sympaattisena" pitämänsä kohdan tutkimuksesta.

–On hirveän suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole töitä. Oli oikein sympaattista, että otettiin esille elämän arvokkuus. Suuri haaste arvokkaan elämän edellytysten turvaamiselle olisi se, että jokaiselle olisi mahdollisuus johonkin mielekkääseen tapaan osallistua yhteiskuntan, Hiilamo sanoi.

Kestävän kasvun malli -tutkimushankkeen loppuraportti julkaistiin tänään valtioneuvoston verkkosivuilla.