Yleisen oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori arvostelee perustuslakivaliokunnan kokoonpanoa, jossa hänen näkemyksensä mukaan on jäseninä turhan kokemattomia poliitikkoja. Valiokunnan asiantuntijana ahkeraan toiminut Tuori kommentoi asiaa SuomiAreenassa.

Helsingin yliopiston professori Tuori huomauttaa, että perustuslakivaliokunnan työtaakka on kasvanut valtavasti. Hänen mukaansa valiokuntaan tuli 1980–1990-lukujen vaihteessa pari–kolme asiaa vuodessa, kun nykyään lausuntojen määrä ”taitaa olla jo yli 60”. Hänen mielestään käsiteltäviä asioita on liikaa.

Tuori pohtii, onko valiokunnan työtaakan lisääntymisellä ollut vaikutusta siihen, että ”perustuslakivaliokunta on yhtäkkiä tavallaan pudonnut pahnan pohjimmaiseksi valiokuntien sisäisessä ranking-listassa”.

–Vielä 25 vuotta sitten perustuslakivaliokunnassa istuivat kokeneet parlamentaarikot ja perustuslakivaliokunnan jäsenyys oli tavallaan kunniatehtävä ja sellainen tehtävä, johon astuttiin pitkän parlamentaarisen uran päätteeksi, Tuori sanoi Porin SuomiAreenassa.

Tuori huomauttaa, että nykyään jäsenistä suuri osa on ensimmäisen kauden kansanedustajia (katso lista jäsenistä jutun lopusta).

–Tämä tietysti ei ole hyvä tilanne, jos ajattelemme sekä perustuslakivaliokunnan asiantuntemusta että arvovaltaa.

Tuori on aiemmin sanonut Kanava-lehdessä, että ”Suomen ainutlaatuinen perusoikeusvalvonnan järjestelmä voi toimia ainoastaan niin kauan, kuin perustuslakivaliokunta nauttii riittävää arvovaltaa eduskunnassa ja tuomioistuimessa, samoin kuin yhteiskunnassa yleensäkin”. Perustuslakivaliokunta on Suomen ylin perustuslain tulkitsija.

Leena Meri ei niele kritiikkiä

Perustuslakivaliokunnan jäsenten kokemattomuuteen viittasi SuomiAreenan paneelissa myös perustuslakivaliokunnan entinen puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.), joka piti lisäksi tärkeänä, että mahdollisimman monella jäsenellä olisi juristin koulutus.

Paneeliin osallistui myös perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Leena Meri, joka on perustuslakivaliokunnan jäsen. Hän ei niellyt palautetta ja vastasi, että kokee jäsenyytensä suurena kunniana. Meri viittasi myös ammattiinsa varatuomarina ja juristina.

–Pitäisi varmaan sitten kaikkien puolueiden katsoa [kokoonpanoa]. Kokoomuksella on siellä myös ensimmäisen kauden kansanedustajia, jotka eivät kaikki ole juristeja, jos nyt sitäkin sitten vaaditaan, mutta minä en näe tarpeellisena, että kaikkien pitäisi olla juristeja, Meri sanoi.

Meri puhui valtavista aikataulupaineista ja työtaakasta. Hänen mielestään tulisi pohtia sitä, mitkä asiat käsitellään perustuslakivaliokunnassa. Hänen mielestään valiokunta tekee toisinaan hallituksen töitä.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi pari viikkoa sitten lausunnossaan sote-uudistuksen valinnanvapauteen liittyneen yhtiöittämisvelvollisuuden, minkä johdosta valinnanvapauslaki valmistellaan merkittäviltä osiltaan uudelleen.