Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tulisi sulkea erityisiin keskuksiin odottamaan maasta karkottamista, katsoo Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo. Hän sanoo Uudelle Suomelle, että näin voitaisiin pienentää Turun puukotusten kaltaisten tapahtumien riskiä.

Turun iskusta epäillään vuonna 2016 Suomeen saapunutta marokkolaista turvapaikanhakijaa. Keskusrikospoliisi on kertonut, että Turun puukottaja oli turvapaikkaprosessissa, mutta viranomaiset eivät ole vahvistaneet, missä vaiheessa prosessi oli.

Turvapaikanhakija saa oleskella Suomessa hakemuksensa käsittelyn ajan ja myös mahdollisen valituksensa käsittelyn ajan. Maahanmuuttoviraston mukaan lähes kaikista kielteisistä turvapaikkapäätöksistä valitetaan. Jos päätös pysyy valitusprosessin jälkeen kielteisenä, poliisin tehtävä on palauttaa henkilö kotimaahansa.

Paloheimo huomauttaa, että kukaan ei tiedä, paljonko Suomeen jää loppuun käytyjen prosessien jälkeen laittomasti ihmisiä tai missä he ovat. Viranomaiset ovat epäilleet heidän määränsä kasvavan, kun yhä useampi valitusprosessi alkaa tulla päätökseen. Paloheimon mukaan lopullisen kielteisen päätöksen saaneet tulisi internoida eli sulkea turvasäilöön tai eristää turvallisuussyistä.

–Henkilöt, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen, niin ainakin osan osalta on riskejä, että he tavalla tai toisella ryhtyvät kostamaan päätöstä, jota pitävät omalta osaltaan huonona, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Paloheimo ei ole miettinyt tarkkoja vaihtoehtoja siihen, millaisiin paikkoihin laittomasti maassa oleskelevia voisi sulkea. Kansanedustaja Tom Packalén (ps.) ehdotti aiemmin tänään syrjäseuduille perustettavia keskuksia ja konttimajoitusta, joihin voisi sijoittaa myös todennäköisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saavia ihmisiä. Tälle ajatukselle Paloheimo ei äkkiseltään lämpene.

Sen sijaan Paloheimo pohtii yhtenä vaihtoehtona vartioituja vastaanottokeskuksia. Hän puhuu internoiduista keskuksista. Tiloista ei hänen mukaansa pitäisi päästä liikkumaan vapaasti ulos, vaan sisällä oleskeltaisiin lukkojen takana. Hän vertaa tiloja mielisairaaloiden suljettuihin osastoihin tai jopa vankilaan.

–Kai ne ovat vankilan kaltaisia olosuhteita siinä suhteessa, että henkilön vapaus on riistetty. Ei pääse vapaasti liikkumaan.

Paloheimon mielestä viranomaiset voisivat pohtia tarkemmin, millainen sijoittelu olisi käytännön kannalta järkevin. Hän pohtii, että välttämättä karkotuspäätöksen saaneita ei olisi tarkoituksenmukaista sijoittaa samaan vastaanottokeskukseen kuin turvapaikanhakijoita, joiden prosessi on vielä kesken ja joilla on vapaus liikkua Suomessa.

Eikö järjestelyssä ole olemassa riski siitä, että internoidut keskukset muuttuvat radikalisoitumiskeskuksiksi?

–Toki, on se mahdollista.

Paloheimon mukaan järjestelyn maksaisi valtio.

–Kaikki turvapaikanhakijat, jotka tänne maahan otetaan, rahoitetaan valtion varoista.

–Ei niitä rahoja mistään muualta tule.

Lue lisää:

Suojelupoliisi vahvistaa saaneensa ”yksittäisen vihjeen” Turun epäillystä

Turkulaisyritys pysäyttää työt protestina hallitukselle: ”Turvapaikkapolitiikka on epäonnistunut”

Kansanedustaja: ”Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa – turvapaikkaprosessia muutettava”

Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”

Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

Eversti hoputtaa uutta tiedustelulakia: ”Ihmettelen, jos joku vielä kiistää kiireellisyyden”