Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä arvostelee kovin sanoin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikkaa blogissaan. Hän ottaa kantaa erityisesti hallituksen ajamiin koulutusleikkauksiin.

–Hyvä pääministeri Juha Sipilä! Teille on langennut raskas tehtävä. Teillä ja hallituksellanne on vastuu jokaisen suomalaisen elämän raameista. Teen kiusallisen tunnustuksen: Itkin aamulenkillä, Uusikylä aloittaa.

Hän kertoo itkun syyksi vierailunsa suuressa koulussa.

–Opettajien tinkimätön työmoraali teki minuun vaikutuksen. Oppilaista pidettiin huolta tiukan rakastavalla otteella. Opettajat kertoivat, että moni oppilas toivoo, että koulua olisi iltaan asti, tai että kesälomaa ei olisi lainkaan. Kotona on ahdistavaa ja pelottavaa. Koulu ja opettaja antavat turvaa. Lasten tuska liikuttaa minua aina, Uusikylä kirjoittaa.

–Suomi on varakas maa. Koulujen talouden kurjistamista ei voi puolustella millään tekosyyllä eikä muita syyttelemällä. Röyhkeimmille ja ahneimmille vallan suojateille on avattu ketterästi tie miljonääreiksi. Me hyvin toimeentulevat keskiluokkaiset tuijotamme älylaitetta ja omaa napaamme ja kitisemme muutaman kympin tulonmenetyksestä. Avuttomat, köyhät, vanhat ja sairaat saavat selvitä miten haluavat, pääasia, että pysyvät poissa silmistämme, hän jatkaa.

Uusikylä syyttää hallitusta fraasimaisesta talouspuheesta ja visioista, mutta sanoo sisällön jäävän ohueksi. Uusikylän arvion mukaan hallitus harrastaa ”eriarvoistavaa, uusliberalistista” politiikkaa.