Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja muut ilmastonmuutosta vastustavat pitäisi saada vastuuseen ilmastorikoksista ihmisyyttä vastaan, syyttää ekonomisti, professori Jeffrey Sachs uutiskanava CNN:n julkaisemassa kirjoituksessa. Sachs on Kolumbian yliopiston kestävän kehityksen keskuksen johtaja.

”Näillä poliitikoilla on verta käsissään ja kuolleiden määrä jatkaa kasvuaan”, Sachs kirjoittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion alainen tutkimusohjelma julkisti perjantaina uuden raporttinsa ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Sen mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa satojen miljardien eurojen tappiot Yhdysvalloille tämän vuosisadan loppuun mennessä.

Hän nostaa erityisesti esiin Yhdysvaltoihin iskeneet hurrikaanit, jotka ovat aiheuttaneet kymmeniä kuolemia. Syyskuussa hurrikaani Florence aiheutti ainakin 48 ihmisen kuoleman ja lokakuussa hurrikaani Michael vähintään 32 hengen menetyksen. Yli tuhat ihmistä on edelleen kateissa, Sachs huomauttaa.

Ekonomisti kytkee voimistuvat hirmumyrskyt, tulvat, kuivuudet ja maastopalot fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

”Hurrikaaneista tulee yhä tuhoisampia, kun lämpimämmät merivedet syöttävät myrskyille lisää energiaa. Lämmin ilma sitoo myös enemmän kosteutta aiheuttaen tuhoisia sateita ja merenpinta nousee aiheuttaen uusia tulvia”, Sachs kirjoittaa CNN:ssä.

”Silti Trump ja hänen kätyrinsä ovat uskollisia fossiilisten polttoaineiden teollisuudelle, joka täyttää republikaanipuolueen vaalikassaa. Trump on myös jarruttanut taistelua ilmastonmuutosta vastaan vetäytymällä Pariisin ilmastosopimuksesta. Poliitikot näin ollen riistävät ihmisiltä heidän henkensä ja omaisuutensa ahneuden, kyynisyyden ja tieteeltä silmien ummistamisen takia.”

LUE MYÖS:

Uusi ilmastoraportti laskee Yhdysvalloille jättitappiot – Valkoinen talo: ”Epätarkka, perustuu äärimmäisyyksiin”

”Ennennäkemätöntä ihmiskunnan historiassa” – Sauli Niinistö ja 15 johtajaa vaativat tiukempia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi