Kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi ei harmikseen päässyt paikalle valtiovarainministeri Alexander Stubbiin (kok.) ja hallitukseen kohdistuneeseen mielenilmaukseen Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlissa. Sen sijaan hän ilmoittaa osoittavansa mieltään Facebook-päivityksellään.

Saarikiven torstai-iltana julkaisema julkinen päivitys on saanut nopeasti pari tuhatta jakoa. Kannanotto on valtiovarainministerin tyyliä mukaillen asetettu muotoon ”Kolme pointtia Alex Stubbista ja Helsingin yliopistosta”.

Yliopistoväen keskuudessa katsotaan laajalti, että Stubb oli erityisen väärä valinta ”keynote lecturen” eli pääesitelmän pitäjäksi.

– Asia on nimittäin siten, että juuri Alexander Stubb on aivan väärä vieras yliopiston juhlissa, Saarikivi kirjoittaa.

Hän viittaa kahteen Stubbin vanhaan lausuntoon. ”Luen mieluummin virkamiesten raportteja kuin päivystävien dosenttien sepustuksia”, kuuluu toinen.

– Näin flirttaili Alexander Stubb taannoin sivistysvihamieliselle kansanosalle. Nämä ”päivystävät dosentit”, joihin itsekin lukeudun, edustavat periaatteessa eri alojen korkeinta asiantuntemusta Suomessa. Dosentiksi pääseminen edellyttää tyypillisesti noin 10–20 vuoden opintoja, kansainvälisen vertaisarvioidun tutkimuksen julkaisemista, opetuskokemusta yliopistossa sekä akateemisen yhteisön kutsua ja hyväksyntää, Saarikivi kirjoittaa.

– Dosentti on yliopistolle kunnianimi. Alexander Stubbille se on pilkkanimi. Kun ministeri sanoo, että päätöksenteossa ei tarvita dosenttien sepustuksia, hän sanoo itse asiassa, että päätöksenteon ei tulisi perustua tieteellisen tutkimukseen, oppineisuuteen ja pätevyyteen. En ymmärrä, miksi kukaan ajattelisi niin, hän jatkaa.

Lue myös: Nyt tuli kova nimilista hallitukselle: ”Haluamme lakkoon”

Lisäksi Stubb on lausunut, että ”jos aikoinaan professorilla oli kolme syytä olla professori – kesä-, heinä- ja elokuu – niin jatkossa näin ei enää ole”. Lausunto suututti aikanaan muun muassa Professoriliiton.

Saarikiven mukaan ministerin lausunto osoittaa, että hän ei tunne yliopistojen ja professorien toimintaa.

- Jos kesä on onnekas, eräät heistä [professoreista] voivat heinäkuussa jopa hieman tutkia. Siis tehdä sitä, mikä heidän työtehtäviensä ytimeen kuuluu, mutta johon ei yleensä ole aikaa tammikuusta toukokuuhun, eikä syyskuusta joulukuuhun, Saarikivi kirjoittaa muistuttaen Stubbin kuitenkin pahoitelleen näitä sanojaan myöhemmin.

Saarikiven kolmas pointti on ”83 miljoonaa syytä”, eli leikkaukset, jotka hallitus kohdistaa Helsingin ylipistoon.

– Yleensä vuosijuhlan kaltaisiin tilaisuuksiin kutsutaan puhujiksi ystäviä ja hyväntekijöitä. Mutta Alexander Stubb ei ole Helsingin yliopiston hyväntekijä. Pikemminkin hän on Helsingin yliopiston pyöveli.

Yli 350 yliopistojen henkilökunnan jäsentä julkaisi torstaina kannanoton, jossa he vaativat alansa ammattiliittoja eli muun muassa Professoriliittoa ja Tieteentekijöiden liittoa ryhtymään lakon valmisteluun. Tieteentekijöiden liitto käsittelee lakkoadressia jo perjantaina, tässä Uuden Suomen jutussa kerrotaan.