Professori Martin Scheinin ja apulaisprofessori Pauli Rautiainen jatkavat uudenmaan eristystä koskevan päätöksen arvostelua.

Uudenmaan liikkumisrajoitus astui voimaan tänään lauantaina kello 00.00.

Martin Scheinin nostaa esiin yöllä voimaan tulleen valmiuslain 118 §:n soveltamisasetuksen Uudenmaan eristämiseksi.

”Se ei sisällä mitään toimenpiteitä tartuntojen rajoittamiseksi tai riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseksi Uudenmaan alueella, vaikka taustamuistio tunnistaa ryhmät”, hän kommentoi Twitterissä.

Scheinin ja Rautiainen ovat katsoneet, että eristettäessä Uusimaa pitäisi ihmisoikeuksien suojaamiseksi yhdistää tähän myös lisätoimia tartuntojen rajoittamiseksi tai riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseksi Uudenmaan alueella.

Lue lisää:

Scheinin mainitsemassa taustamuistiossa riskiryhmiin kuuluviksi määritellään perussairaat sekä yli 70-vuotiaat henkilöt. Perussairaiksi katsotaan ne, joilla on sydän- ja verisuonisairauksia, keuhkosairauksia, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, pahanlaatuisia kasvaimia tai immuunipuutostiloja.

”Perustuslakivaliokunta ei yhtynyt Martin Scheininin kanssa esittämääni näkemykseen”, Pauli Rautiainen toteaa Twitterissä.

Scheinin puolestaan katsoo, että perustuslakivaliokunnan hyväksymä asetus antaa hallitukselle ”todella avoimet valtuudet”.

Scheinin ja Rautiainen arvioivat aikaisemmin viikolla, että hallitus ”on päättänyt toimenpiteistä, joiden ennakoitavissa oleva seuraus on, että jotkut ihmiset menettävät henkensä”