Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo ja Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen pohtivat kirjoituksissaan sosiaalisessa mediassa lobbareiden roolia hallitusneuvotteluissa.

Molemmat tarttuvat etenkin siihen, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati lauantaina lobbareita pois Säätytalolta, jossa hallitusneuvotteluja käydään. Lue lisää: Nyt kuittaa Petteri Orpo: ”Lobbarit eivät kuulu hallitusneuvotteluihin”

Sdp:n eduskuntavaaliehdokkaana ollut Jukka Kekkonen luonnehtii suorin sanoin kokoomusta ”kaverikapitalismin lippulaivaksi”.

”Olen ollut koko 2000-luvun kriittinen lobbarien ja konsulttien häärimisesta hallitusneuvotteluissa. Kokoomuksella, joka on kaverikapitalismin lippulaiva, on kaikkein vähiten puhtaat jauhot tässä asiassa”, hän tviittaa.

”Nyt poliittinen eliitti poliittisista syistä on ottanut asian esille. Kokoomuksella on kritiikkiin kaikkein vähiten varaa. Kaverikapitalismi ja pyöröovet ovat toimineet”, Kekkonen jatkaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Heikki Paloheimo nostaa esiin kokoomuksen Jyrki Kataisen vetämät hallitusneuvottelut vuonna 2011.

”Six pack -hallituksen ohjelmaneuvottelut olivat kaoottiset ja lobbarit pyörivät Säätytalolla kuin hollituvassa”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Paloheimon mukaan kaikilla puolueilla on omia lämpimiä suhteitaan etujärjestöihin, vasemmistopuolueilla SAK:hon ja muihinkin palkansaajajärjestöihin, keskustalla maataloustuottajiin ja kokoomuksella työnantajajärjestöihin.

”Näihin suhteisiin perustuen etujärjestöillä on vaikutusvaltaa hallitusneuvotteluihin ikään kuin kyökin kautta. Punamultahallituksia muodostettaessa palkansaajajärjestöjen lobbausvalta hallitusohjelman kirjoittamisessa lienee ollut työnantajajärjestöjä suurempaa. Porvarillisia enemmistöhallituksia muodostettaessa tilanne lienee ollut päinvastainen”, hän kommentoi.

Paloheimo muistuttaa myös sote-uudistukseen liittyneestä lobbauksesta.

”Elinkeinoelämän harjoittamassa lobbauksessa painopiste on 2000-luvulla siirtynyt EK:lta suoraan yrityksille ja niiden palkkaamille lobbareille. Esimerkiksi sote-uudistuksen valmistelussa terveysalan yritysten lobbaus oli viime vaalikaudella aktiivista. ”

Yritysten ja etujärjestöjen lobbarit yrittävät Paloheimon mukaan saada hallitusohjelmaan kannanottoja tärkeinä pitämistään asioista omalta kannaltaan suotuisasta näkökulmasta.

”Mitä pitemmiksi ja yksityiskohtaisemmiksi hallitusohjelmat ovat ajan mittaan tulleet, sitä enemmän lobbareille on tullut kannustimia vaikuttaa hallitusohjelman sisältöön.”

Lue myös: Lobbarin ulostulo hallitusneuvotteluista: ”Keitä siellä pitäisi olla?”

Paloheimo pitää hyvänä ajatuksena Turun yliopiston työelämäprofessorin, Perheyritysten liiton toimitusjohtajana toimineen Anders Blomin esitystä lobbarirekisteristä. Paloheimo muistuttaa, että Euroopan unionissa komissioon pääsevät lobbaamaan vain rekisteröityneet lobbarit.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Hallitusneuvottelupöydissä istuvat lobbarit ja työmarkkinajärjestöjen edustajat ovat aiheuttaneet kohua tällä viikolla. Torstai-iltana kävi ilmi, että sdp:n toisena neuvottelijana työelämän kehittämistä pohtivassa ryhmässä toimii keskusjärjestö SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen. Samassa ryhmässä istuvat Vasemmistoliiton edustajina Teija Asara-Laaksonen JHL:stä ja Anu Tuija-Lehto SAK:sta.

Myös vihreiden Elina Moision roolia on ihmetelty ja hän ilmoitti perjantai-iltana, ettei osallistu hallitusneuvotteluihin enää.

Hallitusneuvotteluita vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi kohua perjantaina toteamalla, että ”lobbarikeskustelu on pyörähtänyt yli äyräidensä”.

Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola arvioi lauantaina STT:lle, että lobbarien rooli hallitusneuvotteluissa on nyt kyseenalaistettu ensimmäisen kerran. Hänen mielestään minimivaatimus olisi, että lobbaus olisi läpinäkyvää ja tiedettäisiin, kuka lobbaa ja missä.

Lue myös:

Uusi käänne lobbarikohussa: Vihreiden Elina Moisio pois hallitusneuvotteluista

Antti Rinne jyrähtää lobbarikohusta: ”Pyörähti yli äyräiden”

Näkökulma: Emma Kari irvi lobbareille ja nyt kävi nolosti

”Mikä voisi mennä pieleen?” – Hallitusneuvottelupöytiin päässeet lobbarit ja ay-vaikuttajat herättävät ihmetystä

Nyt tuli nimilista: Tässä ovat hallitusneuvotteluiden tärkeiden pöytien johtajat