Myös Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen selvityttäisi, millainen prosessi Suomen ero eurosta olisi. Selvitystä peräänkuulutti professori Vesa Puttonen tänään Aamulehdessä.

–Olisi tyhmää ja typerää, jos tätä ei selvitettäisi ja valmisteltaisi kaiken varalta, Vesa Kanniainen sanoo Uudelle Suomelle.

–Pitäisi olla suunnitelma B, joka tarkoittaa sitä, miten unioni tulee Kreikan kriisin ratkaisemaan. Täytyisi olla suunnitelma C, joka tarkoittaa tarkempaa Espanjan käsittelyä, ja täytyisi olla suunnitelma D, joka pitää sisällään sen, mitä eurolle kaiken kaikkiaan tehdään ja mikä on Suomen rooli siinä. Tuo Puttosen ajatus sopii tuohon suunnitelmaan D, Vesa Kanniainen sanoo Uudelle Suomelle.

Kanniainen korostaa, että selvitys olisi varotoimenpide.

–Se ei tarkoita sitä, että tämä askel on pakko ottaa – tässähän on nämä välivaiheet Kreikka ja Espanja – mutta kyllä kaikkeen on syytä varautua, Kanniainen sanoo.

Vesa Kanniainen toivoo, että selvitys olisi jo käynnissä – tarvittaessa ”kaikessa hiljaisuudessa” ja julkisuudelta piilossa. Hänen mielestään poliitikot eivät suostu ainakaan julkisesti myöntämään, että Euroopassa on käynnissä nimenomaan rahaliiton kriisi.

–Eurouskovaiset poliitikot ja etenkin komissio elävät omassa haavemaailmassaan. He katsovat tätä poliittisena kysymyksenä, kun tämä on nimenomaan talouskriisi, Kanniainen sanoo.

–Tässä on kyseessä aito rahaliiton kriisi.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen sanoi tänään Aamulehdessä, että irtautumista olisi selvitettävä, jotta Suomella olisi ”edes joku polku”.

–Nyt polkumme on, että seuraamme pelonsekaisin tuntein, mitä muualla Euroopassa tapahtuu, Puttonen sanoi Aamulehdelle.