Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutui selventämään eduskunnassa taannoista lausuntoaan pakolaiskiintiön roimasta kasvattamisesta. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) ihmetteli, oliko Sipilä tosissaan, kun kuitenkaan budjettiriihessä asiasta ei päästy sopuun.

Sisäministeriö esitti ministeri Paula Risikon (kok.) johdolla Suomen pakolaiskiintiön korottamista nykyisestä 750:stä 1050:een, mutta asiasta ei löytynyt sopua budjettiriihessä. Korotuspäätöstä odotettiin turhaan jo kevään puoliväliriihestä. Sittemmin siniset on ilmoittanut, ettei näe perusteita kiintiön kasvattamiselle.

Yle uutisoi viime viikon maanantaina 11. syyskuuta, että Sipilä olisi valmis nostamaan Suomen kiintiön väliaikaisesti jopa 2 000 pakolaiseen. Arhinmäki ihmetteli lausuntoa, joka tuli budjettiriihen jälkeen.

– Nyt hallituksessa mukana oleva prosenttijengi on ilmeisesti ottanut hallituksen panttivangikseen. Takiaisena roikkuu hallituksen mukana, Arhinmäki sanoi ja lisäsi, että esitykselle kyllä löytyisi tukea, sillä oppositio perussuomalaisia lukuun ottamatta on valmis nostamaan kiintiötä.

Arhinmäki ihmetteli, onko pääministeri ollut tosissaan julkisten puheiden kanssa.

Sipilä vastasi, ettei ole kommentoinut asiaa budjettiriihen jälkeen, vaan Ylen uutisessa oli kyse 22. kesäkuuta nauhoitetusta ohjelmasta, jossa hän ehdotti korotusta osana EU-ratkaisua.

–Kaikille vielä haluan kertoa, mistä siinä on kysymys, Sipilä sanoi.

Sipilän mielestä sen sijaan, että meillä on hallitsematon virta turvapaikanhakijoita, joista kolmasosa saa Suomesta turvapaikan pitkän prosessin jälkeen, meillä pitäisi olla Euroopan rajat kunnossa, Dublin-asetus voimassa ja pakolaisia pitäisi ottaa suoraan kriisialueilta. Kiintiöpakolaiset tulevat Suomeen eri järjestelmän kautta kuin turvapaikanhakijat. Järjestelmässä sijoitetaan suoraan ulkomailta YK:n pakolaisiksi katsomia henkilöitä, jotka Suomi valitsee YK:n ehdotuksesta.

–Sen sijaan olen esittänyt, että pitkän aikavälin ratkaisu pitäisi olla se, että puutumme juurisyihin, otamme sieltä lähempää kriisialuetta heitä, jotka ovat toivonsa kotiinpaluusta menettäneet, hallitusti yhteistyössä YK:n järjestöjen kanssa ja silloin Suomen osuus voisi olla esimerkiksi 2000. Tätä olen moneen kertaan sanonut, Sipilä sanoi.

Sipilä lisäsi uskovansa, että asiasta voisi olla melko lailla yksimielisyys pidemmän aikavälin ratkaisuna eduskunnassa vaihtoehtona hallitsemattomalle tilanteelle.

Suomen pakolaiskiintiö oli vuosina 2013–2014 sisäministeriön budjettiriihessä esittämä 1050.

Lue myös:

Näkökulma: Jussi Halla-aho paljasti salaliiton

Halla-aho: Toivottavasti Juha Sipilän puheet ovat pelkkää teatteria ja Sinisille mahdollisuus ”tiukkaan linjaan”

Yle: Pääministeri Sipilä nostaisi Suomen pakolaiskiintiön 2000:een 750:stä