Ensimmäiset poliitikot ja muusikot ovat ilmoittaneet protestoivansa Pori Jazzia festivaalien uuden toimitusjohtajan homokommenttien vuoksi.

– Pori Jazz jää väliin toimitusjohtajavalinnan vuoksi, ilmoittaa muun muassa kansanedustaja Silvia Modig (vas.) tiedotteessaan.

Satakunnan Kansa nosti keskiviikkona esiin Pori Jazzin syksyllä aloittavan uuden toimitusjohtajan Aki Ruotsalan (kd.) taustan homoseksuaalien eheyttämisprojektin puolustajana. Ruotsala rinnastaa lehden haastattelussa homoseksuaalit huumeidenkäyttäjiin ja toteaa, että ”minulla on ollut sellainen ajatus, että homoja ei ole olemassa, on vain homoutta”. Lue lisää: Pori Jazzin toimitusjohtaja rinnastaa homot huumeidenkäyttäjiin – uskoo homoudesta ”parantumiseen”

Jazz-pianisti Iiro Rantala ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että hän ei aio esiintyä enää porilaistapahtumassa.

Samanlainen on muusikko Roope Salmisen viesti.

– Varmaa on, että nykyisen toimarin valtakaudella improryhmääni tai bändiäni ei siellä enää nähdä, Salminen kertoo somessa.

Kansanedustaja Modig kertoo olevan ”surullinen ja pöyristynyt” Ruotsalan homoja koskevista kommenteista. Eduskunnan Rock-klubin perustaja Modig aikoo jättää tulevan kesän Pori Jazzit väliin ”toimitusjohtaja Aki Ruotsala vihamielisten ulostulojen vuoksi”.

– Minun osaltani Pori Jazz meni boikottiin. Homoseksuaalina en voi kokea olevani tervetullut festareille, jonka toimitusjohtaja pitää minua syntisenä ja sairaana. En halua millään tavalla tukea tällaisia valintoja, Modig sanoo.

– On todella surullista että Pori Jazz, rakastettu ja arvostettu tapahtuma, haluaa antaa tällaisen viestin seksuaalivähemmistöille.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä puolestaan vaatii Ruotsalan eroa tai erottamista, jos tämä ei eroa itse.

– Käsittämätöntä että tällaisen suuren kansanjuhlan johtaja kykenee päästämään suustaan tällaisia mielipiteitä. Seksuaalisuus ja sukupuoli ovat kaikkien tutkimusten mukaan synnynnäisiä ominaisuuksia, joihin ihminen ei voi itse vaikuttaa. On käsittämätöntä, että Ruotsalan mukaan homoudesta voisi ”eheytyä”. Ei voi, eikä ole tarvetta, Kärnä sanoo.

Pori Jazz ilmoittaa Facebook-päivityksessään (alla) sanoutuvansa irti syrjinnästä ja toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi tapahtumaan.