Kokoomus on ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä käytännössä yksin jo melkein viisi vuotta. Tilanne käy ilmi myös Uuden Suomen Puoluekoneesta, jossa kokoomus ainoana eduskuntapuolueista sanoo kyllä Natolle.

Kokoomus perustelee Puoluekoneen vastaustaan sillä, että Nato-jäsenyys "vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa".

Jyrkimmin jäsenyyttä vastustavat SDP ja vasemmistoliitto.

- Sotilaallinen liittoutumattomuus on rauhaa ja vakautta edistävä turvallisuuspoliittinen ratkaisu, joka sulkee pois jäsenyyden Natossa. Nato ei tuo todellista turvaa, mutta altistaa Suomen monien konfliktien osaksi, vasemmisto perustelee kantaansa.

Vasemmistoliiton näkemys on siis täysin päinvastainen kokoomuksen näkemyksen kanssa. Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo Uudelle Suomelle, että "Nato on kaikkea muuta kuin sotilasliitto".

- Nato keskittyy ennen kaikkea rauhanturvaamiseen, jota Suomikin tekee parhaillaan. Lisäksi Suomella olisi itse oikeus päättää, mihin operaatioihin osallistumme.

- Vasemmistoliiton väite on, no, vähintäänkin provosoiva, Tujunen sanoo.

Tujunen muistuttaa, että kokoomuksen mielestä Nato-jäsenyys ei voi toteutua, ellei siihen löydy kansallista konsensusta.

- Sen takia se ei ole edes vaaliteema [huhtikuun eduskuntavaaleissa], Tujunen sanoo.

RKP: "Ovi ei ole kiinni"

Muista puolueista vain vihreät ja SDP ovat perustelleet kantansa puoluekoneessa. Vihreiden mielestä Nato-jäsenyys ei ole tällä hetkellä tarpeellinen, SDP:n mielestä se ei ole ajankohtainen koko tulevana vaalikautena.

Keskusta, kristilliset, perussuomalaiset ja RKP eivät perustelleet kantaansa. Keskusta kuitenkin linjasi hiljattain, että Suomen täytyy pitää päätösvalta itsellään sotilaallisissa asioissa.

Kokoomuksen jälkeen myönteisimmin Nato-jäsenyyteen suhtautuu RKP, jonka kanta sijoittuu "ei osaa sanoa" -linjalle.

RKP:n puoluesihteeri Johan Johansson kertoo Uudelle Suomelle, että RKP:n kanta on "avoin".

- Ovi ei ole [Natoon], mutta asia ei ole nyt agendalla. Kansan kanta on viimeaikaisissa kyselyissä ollut se, että Natoon ei haluta. Kun kansa on valmis, asia otetaan meillä uudelleen käsittelyyn, Johansson sanoo.